Μήνυμα για την 8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών



Δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά αναστοχασμού και ανάληψης ευθυνών από την ίδια την κοινωνία. Είναι γνωστό ότι το διαχρονικό έλλειμμα της ισότητας των φύλων επιδρά αρνητικά στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη και στην ποιότητα της δημοκρατίας.



Είναι εύλογο να γεννώνται ερωτήματα εάν η δημοκρατία και η κοινωνία ευρύτερα ωφελείται από το γεγονός ότι οι δεξιότητες, τα ταλέντα, οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες του μισού πληθυσμού παραμένουν στο περιθώριο μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκες.


Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που το 51% του πληθυσμού εκπροσωπείται σε όλα τα όργανα της με ποσοστό που μόλις αγγίζει το 19% , με χαρακτηριστική περίπτωση το ποσοστό των γυναικών δημάρχων που είναι περίπου 5%;
Πως μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό όταν στο πλαίσιο του αναπτύσσονται τέτοιες πρωτοφανούς αγριότητας και ποικιλίας μορφές βίας κατά των γυναικών με αποκορύφωση το trafficking και τις γυναικοκτονίες;

Τι αγορά εργασίας είναι αυτή γεμάτη προκαταλήψεις και στερεότυπα που κρατούν τις γυναίκες στις πιο κακοπληρωμένες και χαμηλού κύρους θέσεις εργασίας και παράγουν το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής»;
Είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που προκύπτουν κάθε 8 Μάρτη και σήμερα τα έθεσε έντονα παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα η φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη.

Δεν υποτιμάμε τα βήματα που έχουν γίνει και τις κατακτήσεις των γυναικών του δυτικού, τουλάχιστον, κόσμου χωρίς να ξεχνάμε ότι οι κατακτήσεις αυτές δεν είναι οικουμενικές και πως οι γυναίκες του αναπτυσσόμενου κόσμου εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Παρακολουθούμε, στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τη διεύρυνση των σημαντικών μέτρων που έχουν ληφθεί προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, όπως η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών καθώς και το πρόσφατα κατατεθέν νσχ για την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Όμως δεν εφησυχάζουμε, δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο ούτε φυσικά τα ήδη κατακτημένα δικαιώματα των γυναικών. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και δυναμώνει.


Αγγελική Παπάζογλου

Υποψήφια Δήμαρχος Κηφισιάς

Comments