Ιδρυτική Διακήρυξη της Δημοτικής Παράταξης "Κοινωνία Παρούσα"



                                                   ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτες,

Μαζί βιώσαμε, η μεγάλη πλειοψηφία από εμάς, επώδυνα και ανατρεπτικά για τη ζωή μας τη δεκάχρονη κρίση που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας. Βιώσαμε τα συμπτώματα της νέας φτώχειας, του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, την ανεργία των νέων και των μακροχρόνιων μεσηλίκων ανέργων.
Πλέον όλες και όλοι αισθανόμαστε ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Έχουμε νέες προσδοκίες και μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα στην επούλωση των τραυμάτων στο σώμα της κοινωνίας, στην πραγματική οικονομία, στο εισόδημα και στη ζωή των κοινωνικά μεσαίων και ασθενέστερων που υπέστησαν τις πιο βαριές συνέπειες.
Ιδιαίτερα, λοιπόν, σε αυτή τη συγκυρία η υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με όρους συμμετοχής, δημοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο αλλά και στοίχημα για τους ενεργούς, σκεπτόμενους και ευαίσθητους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, τη νέα γενιά, αλλά και όσους και όσες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και συχνά η φωνή τους δεν φτάνει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές τους.
Όλοι και όλες, αυτοί και αυτές, συμβιώνουμε στις γειτονιές του Δήμου Κηφισιάς, μένουμε εδώ, πάμε τα παιδιά μας στα σχολεία της περιοχής, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Δήμου μας, χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις, τα μέσα μεταφοράς, τις υπηρεσίες που προσφέρει η πόλη.
 Είμαστε εδώ μαζί με άλλους πολλούς που δεν έχουν την κατοικία τους στο Δήμο μας παρά εργάζονται εδώ, έχουν την επιχείρησή τους ή απλά επισκέπτονται την περιοχή μας για να διασκεδάσουν, να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον στις εξοχές της πόλης.
Όλοι και όλες, εμείς θέλουμε να συναποτελούμε μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα στα δρώμενα της πόλης γιατί πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, δεν πρέπει να αφεθεί να είναι υπόθεση των ειδικών, όσων προέρχονται από τοπικά πολιτικά τζάκια ή από ομάδες ισχυρών συμφερόντων. Όλοι αυτοί εκφράζουν το χθες της αυτοδιοίκησης και έχουν ευθύνη για την επικράτηση μικροπολιτικών τακτικών και ανέξοδων συγκρούσεων  απωθώντας  τους πολίτες που επιθυμούν πραγματικά να συμμετέχουν στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Έχουν ευθύνη γιατί η νέα γενιά - αγόρια και κορίτσια του Δήμου μας, που αποτελούν την ελπίδα και την παρακαταθήκη όλων μας για το μέλλον -, δεν είναι καν ορατοί και ορατές σε αυτή την πόλη. Δεν εμπλέκονται και δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη χάραξη των πολιτικών που τους αφορούν.
Σήμερα είναι αρκετά εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική ή ακόμα και ότι δεν εκτιμούν τη δημοκρατία. Αλλά δεν είναι έτσι.
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα διεκδικεί να έχει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τις γειτονιές και τις κοινότητές μας. Διότι δεν πιστεύουμε ότι αρκεί να ψηφίζουμε μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και ότι τα εκλεγμένα μέλη μπορούν να παίρνουν όλες τις αποφάσεις στο όνομά μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Για το λόγο αυτό, δεν επιλέγουμε να λειτουργούμε με τη λογική της ανάθεσης. Πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει παρά να αποξενώσει, να δημιουργήσει αλληλεξάρτηση και συνεργασία και όχι εξάρτηση, να απελευθερώσει τη γνώση, την εμπειρία και τα οράματα μιας τεράστιας ποικιλίας ανθρώπων και να μας δώσει τη δυνατότητα να ενεργήσουμε μαζί για να επιφέρουμε αλλαγές αλλά και απλές καθημερινές λύσεις στα προβλήματα των δημοτών, ανδρών και γυναικών.
Με τη συμμετοχή όλων μπορούμε!
 Οι συνθήκες είναι πλέον ευνοϊκές δεδομένου ότι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο θεσμικού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ως στόχο έχει τη δημιουργία ανθεκτικών κυττάρων δημοκρατίας, συμμετοχής και αλληλεγγύης, ικανών να παρεμβαίνουν στα κοινωνικά δρώμενα εκφράζοντας με αυθεντικότητα τις λαϊκές προτεραιότητες.
Είμαστε όλοι/ες εδώ  για να οικοδομήσουμε ευρύτερες συναινέσεις στη λήψη αποφάσεων σε συνθήκες αναλογικής εκπροσώπησης, με τον/την Δήμαρχο να αποτελεί ενοποιητικό παράγοντα των προβληματισμών που αναπτύσσονται στα όργανα διοίκησης, συναιρώντας τις αντικρουόμενες απόψεις. Αυτό όμως προϋποθέτει τη διαμόρφωση μίας νέας κουλτούρας ειλικρινούς διαλόγου και δημόσιων προγραμματικών συνεργασιών.
Είμαστε όλοι/ες εδώ για σχεδιάσουμε τις παρεμβάσεις αιχμής στις τρεις  δημοτικές ενότητες  λαμβάνοντας υπόψη τα διακριτά πολιτισμικά και τοπικά χαρακτηριστικά εκάστης εξ αυτών.
Είμαστε όλοι/ες εδώ για να αναβαθμίσουμε την διοικητική αποκέντρωση με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Κοινοτικών Συμβουλίων έτσι ώστε σημαντικές τοπικές αποφάσεις να παίρνονται κατά το δυνατόν στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο.
Είμαστε όλοι/ες εδώ  στοχεύοντας στην ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου Κηφισιάς με στόχο να αλλάξει το σημερινό αναχρονιστικό στερεότυπο με την θέσπιση νέων οργανωτικών  προτύπων  λειτουργίας που προσιδιάζουν στις ανάγκες των ΟΤΑ, κατοχυρώνοντας τις αρχές της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας με ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των δεξιοτήτων του προσωπικού αποκρούοντας πολυδαίδαλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν τη ζωή των δημοτών ανδρών και γυναικών. Για το λόγο αυτό, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα συμπράξεων των αυτοδιοικητικών οργανισμών με εξειδικευμένους φορείς, με σκοπό την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των λειτουργιών.
Είμαστε όλοι/ες εδώ  για ενισχύσουμε πρακτικές αστικής καινοτομίας για τη βελτιστοποίηση των αστικών ροών αξιοποιώντας μεγάλο εύρος έξυπνων πρωτοβουλιών (από εξελιγμένες πλατφόρμες μέτρησης, καταγραφής και διαχείρισης των αστικών συστημάτων μέχρι εφαρμογές που βελτιστοποιούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Είμαστε όλοι/ες εδώ  για να αναδείξουμε την οικολογική  οπτική ως απαραίτητο στοιχείο του προσανατολισμού των παρεμβάσεων στα δημόσια έργα με αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων  ενισχύσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου μας που αποτελεί ένα προάστιο με πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
Είμαστε όλοι/ες εδώ  για να εφαρμόσουμε ένα σύγχρονο «Στρατηγικό Μοντέλο Διαχείρισης Απορριμμάτων» που θα προωθεί περαιτέρω την διαλογή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση των απορριμμάτων, αναδεικνύοντας παράλληλα την χρησιμότητα των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Τα πράσινα σημεία και οι διαδημοτικές μονάδες κομποστοποίησης είναι μερικά σύγχρονα εργαλεία για την αποτελεσματική υλοποίηση του απαιτούμενου σχεδιασμού. Ενώ, παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων.
Ο Δήμος Κηφισιάς διαθέτει τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για να διαδραματίσει ένα ενισχυμένο ρόλο στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία με κοινωνικό πρόσημο, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία, τις καλές πρακτικές, τις διαδημοτικές συνεργασίες και τις συνέργειες με την Περιφέρεια. Με την στήριξη της τοπικής οικονομίας, υιοθετώντας ενεργά και δυναμικά νέα εγχειρήματα της κοινωνικής οικονομίας, θα συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας της ανεργίας. Με την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη για τη δημιουργία μικρών και πρωτοπόρων επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, καινοτόμων νεοφυών τεχνολογικών προτάσεων από τους νέους και τις νέες της περιοχής που θα στηρίζει ο Δήμος αλλά και στήριξη της υγιούς τοπικής επιχειρηματικότητας.
Με τόλμη στο προσκήνιο!
Τα οράματα και οι σχεδιασμοί για ένα άλλο τρόπο οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών απαιτούν:
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα στα τοπικά δρώμενα, πολίτες ενεργούς, άνδρες και γυναίκες, με μεράκι για προσφορά και αφοσίωση στις τοπικές υποθέσεις. Ιδιαίτερα δε, θέλουμε να υπηρετήσουμε την ομολογημένη από όλους, έστω και στα λόγια, ανάγκη για να μπουν νέες γυναίκες και νέοι άνδρες στην πολιτική και τα κοινά καθώς αισθανθήκαμε την εμπειρία της κρίσης και την ευθύνη για την υπέρβασή της.
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα που διεκδικεί μία σύγχρονη πολιτική για τον πολιτισμό που θα αναδεικνύει τα τοπικά χαρακτηριστικά της παράδοσης, την τοπική πολιτιστική παραγωγή, τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες και την τοπική ιστορία αλλά θα δημιουργεί και νέες σύγχρονες υποδομές ενισχύοντας την ερασιτεχνική δημιουργία, τα νεανικά σχήματα και πολιτιστικά εγχειρήματα. Κυρίως, όμως, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες να αξιοποιήσουν τα αγαθά του πολιτισμού.
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα στον αθλητισμό με σύγχρονες καλά συντηρημένες εγκαταστάσεις και αθλητικούς χώρους, με κίνητρα για άθληση, ευεξία, υγιεινή διατροφή. Αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που φέρουν ομάδες και αθλητές/αθλήτριες που αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη.
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα στην παιδεία με επανασχεδιασμό της δημοτικής πολιτικής για την παιδεία, αξιοποίηση και εξορθολογισμό των διαθέσιμων πόρων των σχολικών επιτροπών, δημιουργία σύγχρονων κτιριακών υποδομών με κάλυψη τεχνολογικού ή άλλου εξοπλισμού, άμεση συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα για τη χάραξη μίας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής της υγείας με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού για τα τμήματα που πληθυσμού που έχουν ανάγκη, θα προωθούν την κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση αλλά θα στηρίζουν συνολικά τους δημότες μας. Με σύγχρονες φιλικές δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και πρωτοβάθμια υγεία για όλους προσβάσιμες και προσπελάσιμες στους συμπολίτες μας ΑΜΕΑ με αυστηρή εφαρμογή των σχετικών εγγυήσεων που παρέχει η σύγχρονη νομοθεσία.
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα για τη φροντίδα και προστασία των ζώων με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας.
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και μεταναστριών καθώς και των προσφύγων που ζουν στην πόλη μας.
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και στηρίζοντας έμπρακτα την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν το όραμα και το σχέδιο μας για το Δήμο Κηφισιάς με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ παρούσα.
Πάνω σε αυτές τις γενικές αρχές και αξίες είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, στην κοινή δράση και συνεργασία τόσο μέσα στην κοινωνία όσο και στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Σας καλούμε όλες και όλους να πλαισιώσετε αυτή τη νέα αυτοδιοικητική προσπάθεια και δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξεις και έργα με κοινωνικό πρόσημο που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ποιότητα της ζωής μας στο Δήμο Κηφισιάς.

Κηφισιά  Μάρτιος  2019




Comments