Δελτίο τύπου - Διαβούλευση με τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Κηφισιάς

Διαβούλευση με τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Κηφισιάς πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή 14 Απριλίου η υποψήφια Δήμαρχος Κηφισιάς και επικεφαλής του συνδυασμού «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ» Αγγελική Παπάζογλου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη σε εκδήλωση που συντόνισε ο Ξενοφώντας Κουτουμάνος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η υποψήφια Δήμαρχος Κηφισιάς επεσήμανε την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο αλλά και το ζήτημα της μη συντήρησης των ήδη υπαρχόντων. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ταρτάν στο Ζηρίνειο Στάδιο, που ταλαιπωρεί τους αθλητές και τους αθλούμενους του Δήμου, ενώ αναγκάζει τους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες του στίβου της Κηφισιάς να αθλούνται στο ΟΑΚΑ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Δημοτικό Στάδιο «Φώτης Βαρδαξής» σημειώνοντας ότι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του από τους δημότες. Παράλληλα, η Αγγελική Παπάζογλου τόνισε ότι εφόσον κληθεί να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, θα κινείται με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των σωματείων από τη δημοτική αρχή, ενώ καυτηρίασε τη διακριτική, πελατειακή μεταχείριση. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και της στήριξης των σχολικών πρωταθλημάτων, ενώ φάνηκε θετική στη χρήση των αθλητικών χώρων των σχολείων από τα αθλητικά σωματεία κατά τις απογευματινές ώρες, αρκεί να διασφαλίζονται και άλλες λειτουργίες όπως πολιτιστικές δράσεις, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. 

Ο Υφ. Αθκητισμού Γ. Βασιλειάδης, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της "Κοινωνίας Παρούσας" Ξ. Κουτουμάνος και η υποψήφια Δήμαρχος Κηφισιάς Α. Παπάζογλου



Ο Υφυπουργός Αθλητισμού από την πλευρά του αναφέρθηκε στο καθολικό δικαίωμα της άθλησης, το οποίο η ΓΓΑ φροντίζει να διασφαλίζει και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό πληθυσμού. Διευκρίνισε επίσης ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις, πλην αυτών που ανήκουν στη ΓΓΑ, είναι ιδιοκτησίας των Δήμων, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το συνολικό σχεδιασμό επισκευής, συντήρησης και κατασκευής αθλητικών χώρων, καθώς και για την υποβολή μελετών για χρηματοδότηση από την ΓΓΑ και την Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται το Πρόγραμμα Φιλόδημος, στο οποίο εντάσσονται αντίστοιχα έργα. Η ΓΓΑ στηρίζει έμπρακτα και τον μαζικό αθλητισμό παρέχοντας γυμναστές στους Δήμους, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι πάντα σε θέση να αξιοποιεί σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Για το θέμα του Ζηρινείου Σταδίου ανέφερε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών λύσης της σύμβασης με τον εργολάβο, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του ταρτάν, με τη χρηματοδότηση να είναι διασφαλισμένη και σημείωσε πως αυτή είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου όλα ήταν εξ αρχής λάθος. Τέλος, αναφέρθηκε στο νέο αθλητικό νόμο και σε θέματα που άπτονται των αθλητικών σωματείων.

Στην διαβούλευση τέθηκαν από την πλευρά των Σωματείων τα προβλήματα που απασχολούν, τόσο τους αθλητές του Δήμου, όσο και τους δημότες και το δικαίωμα τους στην άθληση. 






Τα βασικότερα σημεία που επισημάνθηκαν, ήταν η μικρή διαθεσιμότητα χώρων άθλησης, κυρίως κλειστών χώρων μπάσκετ-βόλεϊ ως προπονητηρίων, το γεγονός ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν συντηρούνται σωστά, η ανεπάρκεια σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και το έργο στο τρίγωνο Φραγκοπούλου διερωτώμενοι εάν το υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του καλύπτει πραγματικές ανάγκες ή θα μπορούσαν στη θέση του να κατασκευαστούν κλειστοί προπονητικοί χώροι. Οι εκπρόσωποι των σωματείων υποστήριξαν ότι μεγάλο μέρος των προβλημάτων θα μπορούσε να έχει λυθεί αν η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε σχεδιασμό, θέληση και όραμα και αντιμετώπιζε όλα τα σωματεία ισότιμα.

Η υποψήφια Δήμαρχος Αγγελική Παπάζογλου, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τα αιτήματα του σωματειακού αθλητισμού της πόλης μας, από όποια θέση και αν έχει μετά τις εκλογές, εκτιμώντας ότι σημαντικό ρόλο στην επίλυση τους θα παίξει και η συνεργασία με την Περιφέρεια.
Οι προτάσεις του Συνδυασμού «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ» για την αναβάθμιση του αθλητισμού στο Δήμο, ακούστηκαν με ενδιαφέρον από τα αθλητικά σωματεία στην παρούσα διαβούλευση και αμφότεροι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία και μετά τις εκλογές .


14-4-2019 Γραφείο Τύπου

Φωτορεπορτάζ: Μ. Ίσαρη

Comments