Πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς.

Πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς σήμερα. Εκλέξαμε το προεδρείο μας και 4 από τις 14 παρατάξεις εξέλεξαν εκπροσώπους και στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο ν. 4623/2019 που ψήφισε η νέα κυβέρνηση δυστυχώς στέρησε από το μεγαλύτερο μέρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης τη δυνατότητα ακόμη και να θέσουν υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Παρόλα αυτά, ευχόμαστε καλή αρχή, καλή θητεία και καλή συνεργασία σε όλους τους συναδέλφους στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στα κοινοτικά με γνώμονα το καλό της πόλης και τις ανάγκες των πολιτών.
Ακολουθούν τα σημεία της παρέμβασής μου στη σημερινή συνεδρίαση, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Κοινωνία Παρούσα".


Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Αγαπητέ κ. Προεδρεύοντα,
Αγαπητοί συνάδελφοι και συνδημότες,


Η «Κοινωνία Παρούσα» είναι μία νέα δημοτική παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημόσια για την εμπιστοσύνη που εξέφρασαν οι πολίτες που ψήφισαν τον συνδυασμό μας. Με τα έργα και τις πράξεις μας ελπίζουμε να τους δικαιώσουμε.
Ακούστηκαν πολλά, ήδη, σχετικά με το δίπολο «κυβερνησιμότητα» vs «απλής αναλογικής» και δεδομένου ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε έχει αλλάξει μετά τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης επιτρέψτε μου ως «Κοινωνία Παρούσα» να δηλώσουμε τα ακόλουθα:
 Με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την «κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ αλλοιώνεται η δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση των πολιτών που ψήφισαν στις εκλογές της 26ης Μάϊου για την ανάδειξη δημοτικών αρχών και ακυρώνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δημοτικές παρατάξεις και οι συνδυασμοί κατήλθαν στον προεκλογικό αγώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κοινοτικά συμβούλια που αποδυναμώνονται από αρμοδιότητες ενώ αλλάζει και ο τρόπος ανάδειξης του Προέδρου.
 Η βιασύνη της νέας κυβέρνησης να επιφέρει σε άμεση ισχύ την πολιτική της θέση, γνωστή άλλωστε και προεκλογικά, για την ακύρωση της απλής αναλογικής στοχεύει στην ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και την ακύρωση εν τέλει της δράσης της αντιπολίτευσης, κυρίως της ελάσσονος, στερώντας την από βασικά δικαιώματα όπως είναι η συμμετοχή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όργανα όπου ο νόμος ισχυροποιεί υπερβαλλόντως την παράταξη του Δημάρχου. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων μόνο με την παράταξη του Δημάρχου με ειδικό πρακτικό και χωρίς δικαίωμα ανάκλησης της σύμπραξης ενώ αποστερεί τη δυνατότητα συνεργασίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
 Η ισχυρή πριμοδότηση της παράταξης του Δημάρχου ολοκληρώνεται με την μεταφορά κρίσιμων και σημαντικών αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στις δύο επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητα Ζωής, αφυδατώνοντας έτσι τον δικό του αποφασιστικό ρόλο αλλά και τη δημοκρατική του λειτουργία.
 Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι με τις τρέχουσες θεσμικές αλλαγές αποκλείεται η ευκαιρία να λειτουργήσει στην πράξη ο «Κλεισθένης» και η απλή αναλογική με την οποία εκφράζεται με αυθεντικό τρόπο η λαϊκή βούληση. Κάτι που καταδείξαμε ως παράταξη κατά τον προεκλογικό αγώνα είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο ή κυρίως για τους ειδικούς και τεχνοκράτες ή μόνο θέμα διοίκησης αλλά αφορά όλους τους ενεργούς πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά, να παρεμβαίνουν στο πλαίσιο της τοπικής δημοκρατίας. Από την άλλη, με το πλαίσιο της απλής αναλογικής διαμορφώνεται μία νέου τύπου πολιτικοποίηση μέσω της ενίσχυσης της διαπαραταξιακής συνευθύνης που βασίζεται στη συνεργασία, τις συνθέσεις των απόψεων και τις προωθητικές συναινέσεις. Αυτή η αντιδημοκρατική, εντέλει, θεσμική παρέμβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση ακυρώνει και το πλαίσιο επί του οποίου τοποθετηθήκαμε όλοι κατά την προεκλογική περίοδο και βάση του οποίου μας έκριναν οι πολίτες δίνοντας μας σχετική εντολή στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 Πέραν, ωστόσο, των παραπάνω εκτιμήσεων σημειώνουμε τη θετική έκφραση της πρόθεσης του Δημάρχου Κηφισιάς, που αν και διαφωνεί με την απλή αναλογική, ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα πλαίσιο διαβούλευσης και εμπλοκής της αντιπολίτευσης στις σημαντικές αποφάσεις που καλείται να λάβει ο Δήμος, όπως είναι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα. Ως «Κοινωνία Παρούσα», από θέση προγραμματικής αντιπολίτευσης, αναμένουμε την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και πράξεων σε αυτή την κατεύθυνση και από την πλευρά μας, θα δουλέψουμε εποικοδομητικά όπως επιτάσσει και η κουλτούρα της απλής αναλογικής που προϋποθέτει συνεργασίες, συνθέσεις και προωθητικές συναινέσεις πάνω στα προβλήματα της πόλης και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
 Παράλληλα, αιτούμαστε και την πλήρη ενημέρωσή μας για τις εργασίες των δύο Επιτροπών, Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής και τη συμμετοχή μας χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Κηφισιά, 1-9-2019

Comments