Συνέντευξή μου στην εφημερίδα Βορεινή σχετικά με τη στάση της παράταξής μας για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

"Θα είμαστε παρόντες για το συμφέρον του Δήμου μας"
“Καλούμε λοιπόν τον Δήμαρχο να τα συνυπολογίσει όλα αυτά και να σχεδιάσει στο προσεχές μέλλον με καλύτερους όρους και διασφαλίσεις τη σχετική διαδικασία διαβούλευσης και διαλόγου με τις παρατάξεις εντός του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κοινοτικών συμβουλίων και των συνοικιακών συνελεύσεων. Οφείλουμε όμως και όλοι να δεσμευτούμε απέναντι στους πολίτες της Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης ότι θα είμαστε παρόντες, ενεργοί, διαλλακτικοί και διεκδικητικοί για το συμφέρον του Δήμου μας”.
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στη ΒΟΡΕΙΝΗ , η Αγγελική Παπάζογλου δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς και επικεφαλής της παράταξης, «Κοινωνία Παρούσα».


Ποια η πολιτική της δημοτικής παράταξης, «Κοινωνία Παρούσα»;

Η «Κοινωνία Παρούσα» ως μία νέα δημοτική παράταξη, στο πλαίσιο που ετέθη με την καθιέρωση της απλής αναλογικής με τον ν. 4555/2019 «Πρόγραμμα Κλεισθένης», λειτουργεί με γνώμονα την προγραμματική, ουσιαστική και με θέσεις αντιπολίτευση αλλά και την αναζήτηση δημιουργικών και προωθητικών συγκλήσεων, συνεργασιών και συναινέσεων, όπου αυτό είναι δυνατό, τόσο με τη δημοτική αρχή όσο και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να διασφαλίζεται το συμφέρον των πολιτών και κατ’ επέκταση του Δήμου Κηφισιάς.
Είχαμε, ήδη, εγκαίρως επισημάνει ότι με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την «κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ αλλοιώνεται η δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση των πολιτών που ψήφισαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου για την ανάδειξη δημοτικών αρχών και ακυρώνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δημοτικές παρατάξεις και οι συνδυασμοί κατήλθαν στον προεκλογικό αγώνα. Με τον τρόπο αυτό επανήλθε ακόμη περισσότερο ενισχυμένο το δημαρχοκεντρικό μοντέλο θέτοντας σε διακινδύνευση αν όχι και σε ακύρωση τη δράση και ουσιαστική συμβολή της αντιπολίτευσης.


Ποια η κατάσταση με τις 14 δημοτικές παρατάξεις;
Η ιδιαίτερη κατάσταση του Δήμου Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, με τις 14 δημοτικές παρατάξεις, δημιουργεί νέα δεδομένα που η δημοτική αρχή φάνηκε να αναγνωρίζει αρχικά αλλά δεν κατάφερε να διαχειριστεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικά. Στα νέα αυτά δεδομένα, όλοι και όλες θα πρέπει να προσαρμοστούμε γιατί αφορά σε μία κοινή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με τετραετή ορίζοντα.

Ποια η θέση σας για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου;
Στο πλαίσιο αυτό η «Κοινωνία Παρούσα» συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό δηλώνοντας ότι δεν θα προέβαινε φέτος στην κατάθεση εναλλακτικού σχεδίου αλλά εγκαίρως και εγγράφως κατέθεσε επισημάνσεις και παρατηρήσεις καθώς και προτάσεις επί του σχεδίου που παρουσίασε η δημοτική αρχή τόσο στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου όσο και στο πλαίσιο των δύο κοινοτικών συμβουλίων Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι μας. Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι για τις προτάσεις αυτές δεν έγινε καμία αναφορά κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου στις 3/10/2019 η οποία και συνοδεύει την πρόταση της δημοτικής αρχής για το τεχνικό πρόγραμμα στις δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που έλαβαν χώρα. Λάβαμε μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του Δήμου ότι οι προτάσεις μας λήφθηκαν υπόψη και θα υλοποιηθούν μέσω άλλων οδών που δεν αποτυπώνονται σαφώς στην πρόταση του τεχνικού προγράμματος.
Παράλληλα, το διάστημα αυτό η «Κοινωνία Παρούσα» εργάστηκε σε κλίμα διαλόγου και συναινέσεων και με τις 8 παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα κατά τη συγκρότηση των ΝΠΔΔ του Δήμου με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης που, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και εμείς διαπιστώσαμε, αγνοήθηκαν από τη δημοτική αρχή, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις που ως αντιπολίτευση βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι από την μη παροχή έγκαιρης ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου, όπως έγινε στην προτελευταία συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης για τα δημοτικά τέλη, όπου η σχετική εγκύκλιος 108/2019 του Υπουργείου Εσωτερικών ουδέποτε μας εστάλη ενώ και ο Πρόεδρος του ΔΣ δεν την ανέγνωσε κατά την έναρξη της διαδικασίας. Η εγκύκλιος αυτή που επεξηγεί τη διαδικασία λήψης απόφασης για τον προϋπολογισμό και κατ’ αναλογία για τα δημοτικά τέλη ακόμη και σήμερα δεν είναι αναρτημένη στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης συνεδρίασης είναι γνωστό: η πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτών πέρασε με 13 υπέρ και 20 κατά ελλείψει και εναλλακτικής πρότασης. Η δική μας παράταξη καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση για τα δημοτικά τέλη.

Η αποχή της αντιπολίτευσης σας προβληματίζει;
Αναφορικά με την επιλογή μέρους της αντιπολίτευσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να απέχει κατά την α΄ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, συνιστά θεωρούμε μία πολιτική δήλωση που εγείρει, όμως, έναν ευρύτερο προβληματισμό αναφορικά με θέματα διαδικασίας, δημοκρατίας και διασφάλισης των δικαιωμάτων της Αντιπολίτευσης όπως για παράδειγμα με την εκλογή των Αντιπροέδρων στα ΝΠΔΔ. Πολλές από αυτές τις επισημάνσεις μας βρίσκουν σύμφωνους πλην όμως επιλέξαμε να τα θέσουμε υπόψη της δημοτικής αρχής μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο. Ως εκ τούτου, τα θέματα λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου αλλά και το αίτημα για ένα νέο κανονισμό λειτουργίας έθεσα υπόψη του Προέδρου του ΔΣ σε κατ’ ιδίαν συνάντησή.
Όσον αφορά, ωστόσο, την διαδικασία αυτή καθαυτή του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος επιλέξαμε δια της παρουσίας μας να μετέχουμε στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου και εκεί να καταθέσουμε για άλλη μια φορά τις απόψεις μας και δια της ψήφου μας να τοποθετηθούμε. Πόσο δε μάλλον που υπήρχε και η κατατεθειμένη από τις 8 παρατάξεις της αντιπολίτευσης εναλλακτική πρόταση του τεχνικού προγράμματος, μέρος της οποίας μπορούσε να γίνει δεκτή σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Δεν καταλάβαμε, λοιπόν, τον λόγο της απουσίας μέρους της αντιπολίτευσης κατά τη β΄ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου θα έπρεπε να υποστηριχτεί η πρόταση που κατέθεσαν. Από τη δική μας πλευρά, αξιολογήσαμε ότι οι προτάσεις του εναλλακτικού τεχνικού προγράμματος μπορούσαν να ενισχύσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής και προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε κάνοντας έκκληση και στις δύο πλευρές να υπάρχει μία νέα συνθετική πρόταση. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό και ως εκ τούτου, η παράταξή μας ψήφισε λευκό και στις δύο προτάσεις. Τέλος, όσον αφορά στον προϋπολογισμό του Δήμου εκφράσαμε την επιφύλαξή μας για το σκέλος των δημοτικών τελών πλην όμως διαπιστώσαμε ότι μέρος των επισημάνσεων μας είχε καλυφθεί από την πρόταση της δημοτικής αρχής και ως εκ τούτου τον υπερψηφίσαμε με επιφύλαξη δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι η δημοτική αρχή πρέπει να χτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με την αντιπολίτευση.

Υπερασπίζεστε το πνεύμα της απλής αναλογικής;
Αποτιμώντας, τέλος, την όλη διαδικασία οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η «Κοινωνία Παρούσα» υπερασπιζόμενη το πνεύμα της απλής αναλογικής όσον αφορά τη συμμετοχή, τον διάλογο και την εξεύρεση λύσεων μέσα από συνθέσεις και συναινέσεις, λειτούργησε, όπως και άλλες παρατάξεις, σε θετική κατεύθυνση που δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε από τη δημοτική αρχή αφού τόσο στις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου όσο και στη συνέντευξη του Δημάρχου στο ραδιόφωνο… καυτηριάζεται για άλλη μια φορά η απλή αναλογική και δεν γίνεται καμία αναφορά σε όσες παρατάξεις δούλεψαν συστηματικά στην τρίμηνη διαδικασία διαβούλευσης επί του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος που ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε ορίσει.
Καλούμε λοιπόν τον Δήμαρχο να τα συνυπολογίσει όλα αυτά και να σχεδιάσει στο προσεχές μέλλον με καλύτερους όρους και διασφαλίσεις τη σχετική διαδικασία διαβούλευσης και διαλόγου με τις παρατάξεις εντός του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κοινοτικών συμβουλίων και των συνοικιακών συνελεύσεων. Οφείλουμε όμως και όλοι να δεσμευτούμε απέναντι στους πολίτες της Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης ότι θα είμαστε παρόντες, ενεργοί, διαλλακτικοί και διεκδικητικοί για το συμφέρον του Δήμου μας.


Η κυβερνησιμότητα του Δήμου, εν πάσει περιπτώσει, δεν κινδυνεύει από την εμβάθυνση του δημοκρατικού κεκτημένου και την έκφραση της λαϊκής βούλησης ούτε από τις αναγκαίες προσπάθειες σύνθεσης που οι καιροί μας απαιτούν.



Comments