Συνέδριο για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον επιχειρησιακό προγραμματισμό των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού Πανελλήνια Ένωση ΓΓ Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συμμετείχα σήμερα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση αιρετών και στελεχών της αυτοδιοίκησης με αφορμή την επίκαιρη συζήτηση που ξεκινά για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
• Βιώσιμη, πράσινη και κυκλική ανάπτυξη,
• Πρόληψη και θωράκιση από φυσικές καταστροφές
• Διεθνείς συνεργασίες και διεθνή δίκτυα πόλεων
• Κοινωνική συνοχή και καταπολέμηση της ανεργίας
• Ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη
• Έξυπνες, ψηφιακές εφαρμογές στην υπηρεσία του πολίτη
• Συνέργειες, διαβούλευση, κινητοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας σε κάθε στάδιο της τοπικής ανάπτυξης
Ιδέες για προβληματισμό: η αυτοδιοίκηση είναι μόνο για επιτελεί τις βασικές της αρμοδιότητες που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη (ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, καθαριότητα κλπ) ή θα αποτελέσει οργανικό κύτταρο του αναπτυξιακού μετασχηματισμού της χώρας; Θα συνδεθεί και αναμετρηθεί με τις προκλήσεις που τίθενται από την υλοποίηση των στόχων της Agenda 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη; Θα ενισχύσει το κοινωνικό αποτύπωμα συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή;
Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για την αυτοδιοίκηση που θα έχει στο επίκεντρο την ίδια την κοινωνία και τις ανάγκες της σε κάθε βήμα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού αλλά και της υλοποίησης των προγραμμάτων. Επιταχύνουμε για να λύνουμε τα αυτονόητα, προχωράμε με τόλμη μπροστά ώστε οι Δήμοι να αποτελέσουν κύτταρα πολιτισμού, καινοτομίας και ανάπτυξης.
Πρώτη γνωριμία με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα κ. Λουκία Κεφαλογιάννη και τον τ. Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κώστα Βαρλαμίτη, που βραβεύτηκε για την προσφορά του στην αυτοδιοίκηση.
Φυσικά μαζί με τους καλούς συναδέλφους του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ηλία Γεωργίου, ΓΓ Δήμου Αιγάλεω, κ. Δημήτρη Γεωργίκο, ΕΓ Εθνικού Τυπογραφείου, κ. Κώστα Παπαδημητρίου, τ. ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόεδρο Διοικητικού Επιμελητηρίου και Ανδρέα Γκουγκουλή, τ. ΓΓ Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΓΓ Δήμου Ραφήνας.








Comments