Η κύρια παρέμβασή μας στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου 2020 αφορούσε στα προβλήματα του 1ου δημοτικού σχολείου Κηφισιάς.

Η κύρια παρέμβασή μας στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου 2020 αφορούσε στα προβλήματα του 1ου δημοτικού σχολείου Κηφισιάς
Είχε προηγηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας η επίσκεψη αντιπροσωπείας της παράταξης στο σχολείο όπου συνομιλήσαμε με την διεθύντρια του σχολείου και τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια καταγγελιών γονέων που κοινοποιήθηκαν στην παράταξή μας αλλά και της πρόσφατης ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα χρονίζοντα προβλήματα της σχολικής υποδομής του ιστορικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα», αποτελούμενη από την Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλο Κηφισιάς και επικεφαλής της παράταξης και τον Βαγγέλη Παναγιωτουνάκο, μέλος του ΔΣ ΝΠΔΔ Δημ. Βικέλας, επισκέφτηκαν χθες (29/1/2020) το σχολείο και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η σχολική μονάδα.
Κατά τη συνάντηση αυτή, διαπιστώθηκαν τα εξής :
• Οι εξωτερικοί χώροι του σχολείου χρήζουν άμεσης αποκατάστασης καθώς το έδαφος από μπετόν είναι ανώμαλο και ασυντήρητο προκαλώντας τραυματισμούς μαθητών μικρούς και μεγάλους σε πολύ συχνή βάση. Επίσης οι μπασκέτες έχουν απομακρυνθεί εξαιτίας σαθρότητας.
• Η εργασία κατασκευής της νέας πτέρυγας του σχολείου που αποτελούν αντικείμενο σύμβασης εργολαβίας ήδη από το 2007 ακόμα δεν έχουν καν ξεκινήσει!
• Η ταράτσα της αίθουσας των δασκάλων είναι αμόνωτη και χωρίς γείωση.
• Ενώ είχε γίνει ανακαίνιση στο παλιό κτίριο του σχολείου προ 7 ετών περίπου, τα περισσότερα κουφώματα δεν έχουν αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα την εισροή των υδάτων και την πλημύρα στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου, ενώ προ 4ετίας άρχισαν να παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενες εισροές υδάτων από την ταράτσα στα ταβάνια των αιθουσών, με αποτέλεσμα αρχικά να γίνει μερική μόνωση της ταράτσας του σχολείου και μετά από μικρό χρονικό διάστημα ολική μόνωση, καθώς παρατηρήθηκε και πάλι εισροή.
Περαιτέρω, σε απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκου στην υπ’ αριθμ. 2751/19-12-2019 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου εκτέθηκαν αναλυτικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανέπτυξε το Υπουργείο Εσωτερικών τα προηγούμενα χρόνια για παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια καθώς και οι χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Κηφισιάς.
Συγκεκριμένα:
 Βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό , στο Δήμο Κηφισιάς του Νομού Αττικής, κατανεμήθηκε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους Κ.Α.Π. έτους 2019, για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, συνολικό ποσό ύψους 393.150,00€ ενώ για την επισκευή και τη συντήρηση σχολικών κτηρίων το ποσό των 109.050,00€.
 Επίσης, δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 5133/23-02-2018 Πρόσκληση ΙΙ, με τίτλο: «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» του Υπουργού Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, συνολικού ύψους 50.000.000,00€, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης. Στο Δήμο Κηφισιάς εγκρίθηκε αιτούμενη χρηματοδότηση 180.800,00€ σε συνολικό προϋπολογισμό 452.000,00€, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 35760/13-07-2018 απόφαση ένταξης του Υπουργού Εσωτερικών.
 Επίσης από τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7- Ψ25) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ο Δήμος Κηφισιάς, μεταξύ άλλων Δήμων, χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 347.700,00€.
Από τα ανωτέρω, συνάγεται ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπήρχαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πως αυτά αξιοποιήθηκαν στην πράξη για τη συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων του Δήμου και κυρίως για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.
Τα θέματα αυτά τέθηκαν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου στην συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου 2020 από την Μαρία Σεβδαλή, δημοτική σύμβουλο της παράταξης η οποία και κατέθεσε σχετική επιστολή στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αλ. Μακρή ζητώντας ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Δήμος Κηφισιάς και τον χρονικό ορίζοντα αυτών, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας πτέρυγας και να αποκατασταθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα. Επίσης ζητήθηκε να κοινοποιηθεί στις δύο δημοτικές συμβούλους το απαντητικό έγγραφο του Δήμου Κηφισιάς προς τον Αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, που έχει ζητηθεί δυνάμει του υπ’ αρ. πρωτ. 92420/27.12.2019 εγγράφου του ΥΠΕΣ, που περιλαμβάνεται στην υπ’ αριθμ. 3544/17.1.20 απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στην ως άνω κοινοβουλευτική ερώτηση.
Η ασφάλεια των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στους σχολικούς χώρους αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα για την παράταξή μας αλλά και κύρια ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τον Δήμο να προκρίνει λύση, έστω μεταβατικού χαρακτήρα, για την αποκατάσταση του αύλειου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς και να μεριμνήσει για την άμεση έναρξη των εργασιών για τη νέα πτέρυγα του σχολείου.

Γραφείο Τύπου 30/1/2020

Comments