Η δημοσίευση των προτάσεων μας από την εφημερίδα Βορεινή.

Οι προτάσεις της Κοινωνίας Παρούσας για τα άμεσα μέτρα που μπορεί να λάβει ο Δήμος Κηφισιάς για τον κορωνοιό:

ΠΡΟΣ:
• ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ κ. Γ. Θωμάκο
• ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ κ. Στ. Ζαπάντη
• ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κηφισιά,17-03-2020

Προτάσεις της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη» για την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Κηφισιάς για τον κορωνοϊό
Σε συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ αλλά και της Πολιτείας θεωρούμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τις επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού για την προστασία των εργαζομένων και των συνδημοτών μας:
Α. Εξυπηρέτηση ηλικιωμένων-ευπαθών ομάδων
 Να λάβει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους του Δήμου οι οποίοι βρίσκονται αυτή την στιγμή κλεισμένοι, όπως οφείλουν στα σπίτια τους, ανήμποροι και απομονωμένοι.
 Να δημιουργήσει άμεσα ειδικό μηχανισμό για την εξυπηρέτησή τους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι ηλικιωμένοι συνδημότες μας διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που θα χρειαστούν καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας και να τους διευκολύνει έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται στα super markets.
 Το ίδιο πρέπει να πράξει για κάθε άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
 Να ανακοινώσει άμεσα ειδικό τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας, για κάθε είδους ανάγκη των συνδημοτών μας που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.
 Να παράσχει ειδικά μικρά αυτοκίνητα του στόλου του, σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους και να αναλάβει να διανέμει με αυτά κάθε είδους αναγκαία προμήθεια.

Β. Κοινωνικό Παντοπωλείο
 Να αποτρέψει τον συνωστισμό των ωφελούμενων από τις δομές του κοινωνικού παντοπωλείου και να προβλέψει κατ΄ οίκον διανομή.
 Να ενισχύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τρόφιμα για κάθε συνδημότη μας που έχει ανάγκη προμήθειας.

Γ. Δημοτικά Ιατρεία
 Να δραστηριοποιήσει με ειδικό προσωπικό άμεσης ανάγκης τα δημοτικά ιατρεία, ώστε να αποτρέψει τον συνωστισμό των συνδημοτών μας στους ακατάλληλους και επικίνδυνους για την εποχή χώρους των νοσοκομείων.
 Να φροντίσει για την διάθεση των δημοτικών ιατρείων στις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ένταξή τους στο σχεδιασμό αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
 Να διασφαλίσει με τα απαραίτητα κονδύλια την κάλυψη των έκτακτων αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας που προκύπτουν για την περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.
 Να παρέχει 24ωρη ιατρική υποστήριξη με εθελοντές ιατρούς και να αναπτύξει στα δημοτικά ιατρεία τεχνολογίες τηλεϊατρικής.
 Πρέπει να συστήσει Τοπικό Ιατρικό Συμβούλιο έτσι ώστε να προβλέπει και να δημιουργεί τον απαραίτητο μηχανισμό, πριν από την διόγκωση κάθε φαινομένου.
 Να προμηθευτεί αντισηπτικό υλικό και κάθε άλλο υλικό (μάσκες κλπ) που μπορεί να λείψει από τους συνδημότες μας, έτσι ώστε να μπορέσει να τους καλύψει σε περίπτωση υπερδιόγκωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Δ. Διευκολύνσεις-Μέτρα ανακούφισης
• Να απαλλάξει τους γονείς από τα τροφεία των παιδικών σταθμών τους μήνες που αυτοί θα παραμείνουν κλειστοί καθώς πολλοί από τους γονείς, είτε έχουν απώλεια εισοδημάτων, είτε είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κατ’ οίκον φύλαξη των παιδιών.
 Να απαλλάξει από κάθε είδους δημοτικού φόρου και τελών όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν σε αναστολή λειτουργίας.
 Να ανακοινώσει την αναστολή κάθε είδους πληρωμής και ληξιπρόθεσμης οφειλής καθώς και την καταβολή των τελών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων.

Ε. Παροχή υπηρεσιών
 Να αναπτύξει, να διαμορφώσει και να ανακοινώσει τις υπηρεσίες που μπορούν να έχουν οι δημότες ηλεκτρονικά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις και να προχωρήσει στην άμεση αναστολή για τουλάχιστον 14 ημέρες της λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών υποδοχής κοινού.
 Να προχωρήσει σε πλήρη απολύμανση όλων των σχολικών χώρων, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Προσωπικό όπως σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες δεν πρέπει να εισέρχονται σε χώρους που δεν έχουν απολυμανθεί. Και σε καμία περίπτωση, υπεύθυνοι για την καθαριότητα να είναι οι εργαζόμενοι (παιδαγωγικό-καλλιτεχνικό προσωπικό) των παιδικών σταθμών, όπως ζητείται τώρα. Το πρόγραμμα της απολύμανσης και των ψεκασμών των δημόσιων χώρων να εκτελείται περιοδικά και συστηματικά.
 Να σφραγιστούν οι παιδικές χαρές του Δήμου.
 Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας νομικών προσώπων ή υπηρεσιών των ΟΤΑ, λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, να προκρίνεται η παροχή εργασίας εξ αποστάσεως (τηλεργασία) ή η εκ περιτροπής εργασία ώστε να προστατεύεται η υγεία των εργαζομένων αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Στ. Έλεγχος εφαρμογής μέτρων
 Να ενεργοποιήσει την Δημοτική Αστυνομία, έτσι ώστε να ελέγχει συστηματικά τους δημοτικές εγκαταστάσεις που όπως προβλέπονται πια από το νόμο, να είναι πραγματικά κλειστοί. Καθώς και να κλειδώσει τις παιδικές χαρές, τα υπαίθρια γυμναστήρια και κάθε χώρο συνάθροισης.
 Να ελέγξει ότι όλα τα super markets, και όλες οι αναγκαία ανοιχτές επιχειρήσεις, τηρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινού και να ενημερώνει τους δημότες ανάλογα.

Ζ. Συντονιστικό Κέντρο
 Να καταστρώσει άμεσα σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας
 Να ενημερώσει έγκυρα τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε κλίμακα Δήμου για την αποφυγή του κορωνοιού καθώς και για όσα αναμένεται να ληφθούν στο μέλλον.
 Να γίνεται καθημερινή ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων είτε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (skype) είτε με την ανταλλαγή μειλ είτε τηλεφωνικά.
 Να υπάρξει συντονισμός όλων μας ώστε να τεθούν όλοι οι σύμβουλοι στην εξυπηρέτηση αναγκών όπου προκύπτουν.
 Όσον αφορά στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου το διάστημα αυτό, προτείνουμε την τηλεδιάσκεψη ή αν αυτό δεν είναι εφικτό την δια περιφοράς λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μόνο για θέματα για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και με την βάσιμη πιθανολόγηση κινδύνου εκ της αναβολής λήψης απόφασης, σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 10 της ΠΝΠ και του άρθρου 67 παρ. 5 του ν. 3852/2010. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνουμε σκόπιμη την προηγούμενη συνεννόηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων ώστε να επιτυγχάνεται η συμμετοχή των 2/3. Θεωρούμε τέλος ότι για οποιαδήποτε συμβούλια θα πρέπει να αποφεύγεται η δια ζώσης συνεδρίαση έστω και κεκλεισμένων των θυρών.
Επειδή ο δρόμος θα είναι μακρύς, για όλα τα ανωτέρω, είμαστε στη διάθεσή σας να εργαστούμε από κοινού με αλληλεγγύη και ανθρωπιά για τους εργαζόμενους, τους συνανθρώπους μας και την πόλη μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού σε περιόδους έκτακτης ανάγκης γιατί πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς, υπάρχει και η τοπική ευθύνη.

Με εκτίμηση,
Αγγελική Παπάζογλου
Δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη»

https://www.voreini.gr/





Comments