Άρθρο της Αγγελικής Παπάζογλου στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας Βορεινή

Η αξιοποίηση της Βίλας Μπότση ως σημείο αναφοράς για τον μικρασιατικό πολιτισμό.


Ένα εμβληματικό κτίριο η «Βίλα Μπότση» στην Πολιτεία της Ν. Ερυθραίας εγκαινιάστηκε πέρσι τον Απρίλη, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, παρουσία πλήθους δημοτών, δημοσιογράφων, πολιτικών και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ένα κτίριο που μετά την αρχική του λειτουργία του ως έδρα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου έως την παραχώρησή του το 2008 στο Δήμο Ν. Ερυθραίας από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του μικρασιατικού πολιτισμού παραμένοντας επί χρόνια κλειστό και εγκαταλειμμένο πέρασε μετά τον ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) στη δικαιοδοσία του Δήμου Κηφισιάς που με τη σειρά του χρειάστηκε άλλα 9 χρόνια για να το ανακαινίσει και για να ανοίξει τις πύλες του προς όφελος των πολιτών, όπως ακούγαμε πέρσι τη δημοτική αρχή να διατείνεται, σύμφωνα με το όραμα της παράταξης να μετατρέψει σε λειτουργικούς εγκαταλειμμένους επί δεκαετίες τέτοιους χώρους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Στις 15 Γενάρη στην ετήσια εκδήλωση του ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, όπου απονέμονται τα δημοσιογραφικά βραβεία και οι ειδικές τιμητικές διακρίσεις, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου μας από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, την ειδική τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Μπότση, για τη διάσωση της εμβληματικής Βίλας Μπότση στην Νέα Ερυθραία και την μετατροπή της σε κοιτίδα Πολιτισμού.
Όλα αυτά καλώς καμωμένα και με την αντίστοιχη προβολή. Αλλά το ζητούμενο εξακολουθεί να υπάρχει και με αυτό οφείλει να αναμετρηθεί ο Δήμος μας και ιδιαίτερα η δημοτική αρχή που έχει την κύρια ευθύνη: Πως θα αποτελέσει η Βίλα Μπότση ένα χώρο ζωντανό και προσβάσιμο από τους συμπολίτες μας, πως θα έχει καθημερινή λειτουργία για την παραγωγή και ανάδειξη του μικρασιατικού και όχι μόνο πολιτισμού, πως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για νέους επιστήμονες, πως θα δικτυωθεί με τα σωματεία διατήρησης της μικρασιατικής μνήμης στην περιοχή μας και όχι μόνο. Πως μία επένδυση που έχει κάνει ο Δήμος θα αποδώσει και θα επιστρέψει πίσω στους πολίτες;
Για μας ως «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» αυτό γίνεται μέσα από τη διαμόρφωση ενός τοπικού σχεδίου δράσης για τον πολιτισμό που αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ίσως το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου μας. Ένα σχέδιο που προάγει τη διατήρηση της συλλογικής μικρασιατικής μνήμης του δήμου μας αλλά βασίζεται και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου επιστημονικού προσωπικού, στην εξωστρέφεια των δράσεων, στις συνέργειες και τις δικτυώσεις.
Το ΚΕΜΜΕ που έχει αυτή την αποστολή και ομολογουμένως έχει παράξει αξιόλογο έργο ζήτησε και έλαβε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ν. Ερυθραίας την παραχώρηση της Βίλας Μπότση για 2 χρόνια, χωρίς σαφές κατά τη γνώμη μας σχέδιο παρόλο που και στο παραχωρητήριο της Βίλας αναφέρεται ότι θα αξιολογείται από το Υπουργείο Πολιτισμού βάσει ενός σχεδίου δράσης. Ενώ, έχει περιληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου η μελέτη για τη δημιουργία Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Βίλα Μπότση.
Η «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» όπως και προεκλογικά είχε δεσμευτεί ασκεί μία παραγωγική προγραμματική αντιπολίτευση καταθέτοντας εγγράφως στα αρμόδια όργανα τις προτάσεις σας. Το ίδιο κάναμε και για το μέλλον της Βίλας Μπότση και αυτές τις προτάσεις που από κοινού υπογράφουμε με την κ. Μαρία Σεβδαλή, δημοτική σύμβουλο Κηφισιάς και μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΜΕ και την κ. Χρύσσα Προβατίδου, κοινοτική σύμβουλο Ν. Ερυθραίας καταθέσαμε τόσο στο ΚΕΜΜΕ όσο και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ν. Ερυθραίας. Δυστυχώς όμως δεν συζητήθηκαν καν!!
Θα ήθελα στο φιλόξενο βήμα της εφημερίδας σας να αναφερθώ σε αυτές για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας.
Για την παράταξή μας ο πολιτισμός αποτελεί αυταξία και κοινό αγαθό. Η διαμόρφωση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για τον Πολιτισμό αποτελεί το δικό μας όραμα για την πόλη, με επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών αξιών, προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ολοκληρωμένη διαχείριση των πολιτιστικών πόρων και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ένα σχέδιο που θα αποτελεί θεμελιώδη συνισταμένη της βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και θα αναδεικνύει τον πολιτισμό σε συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας στα πεδία της επισκεψιμότητας, της διεύρυνσης της απασχόλησης και της συμμετοχικής καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Η όποια πρόταση για τον Πολιτισμό πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να γειώνεται στην τοπική κοινωνία:
• Να την τροφοδοτεί και να τροφοδοτείται από αυτήν.
• Να διαχέεται στις συλλογικότητες και να εμπνέει τις ατομικότητες.
• Να στοχεύει στην ανάδειξη της ίδιας της πόλης, της πολιτιστικής της ιστορίας και των ανθρώπων της που δημιουργούν σήμερα.
• Να δίνει ευκαιρίες στα νέα παιδιά να μένουν, ή να επιστρέφουν, και να δημιουργούν στον γενέθλιο τόπο.
Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι ο Δήμος Κηφισιάς στερείται βασικών υποδομών για τον πολιτισμό ώστε να μπορεί να φιλοξενεί σημαντικά εικαστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα τοπικού αλλά και υπερτοπικού χαρακτήρα. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ώστε τα δημοτικά κτήρια να στεγάσουν δραστηριότητες όπως δημοτικό θέατρο, κινηματογράφο κλπ. και να στεγάσουν τις πολλές και ποικίλες δράσεις πολιτιστικών συλλόγων, οργανώσεων και φορέων της πόλης. Υπό το πρίσμα αυτό, αντιμετωπίζουμε και το θέμα της αξιοποίησης των δύο κτιρίων που ανήκουν στο κοινοτικό συμβούλιο της Ν. Ερυθραίας, ήτοι την Βίλα Μπότση και την Βίλα Κώστα.
Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι η έδρα του ΚΕΜΜΕ πρέπει να μεταφερθεί στην Βίλα Μπότση ώστε να διασφαλίζεται η καθημερινή της λειτουργία. Η μεταφορά αυτή συνάδει τόσο με το χαρακτήρα του ΚΕΜΜΕ για τη διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης όσο και με το παραχωρητήριο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βίλας Μπότση στον τ. Δ. Νέας Ερυθραίας, που τώρα στο θέμα αυτό εκπροσωπείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ν. Ερυθραίας.
Στην περίπτωση αυτή, αποδεσμεύεται η Βίλα Κώστα, η οποία κατά τη γνώμη μας, μπορεί να παραμείνει στη δικαιοδοσία του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ν. Ερυθραίας και να αξιοποιηθεί από φορείς και οργανώσεις της πόλης, να είναι ανοιχτή στους πολίτες της Ν. Ερυθραίας και κυρίως στη νέα γενιά.
Ειδικότερα, για τη Βίλα Μπότση θεωρούμε ότι η κύρια χρήση ως πολιτιστικό κέντρο μικρασιάτικου ελληνισμού, συνυφασμένο με την ταυτότητα της Ν. Ερυθραίας, θα πρέπει να παραμείνει ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να συνυπάρχουν και παρεμφερείς δράσεις που σαφώς δεν θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα αλλά θα δημιουργούν νέες κοιτίδες πολιτιστικής παρέμβασης και εμπλοκής νέας γενιάς.
Το όποιο σχέδιο δράσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική απελευθέρωση όσο και τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Τα ιστορικά αυτά γεγονότα μας θέτουν μπροστά σε μία περίοδο εθνικού αναστοχασμού και νέων ερευνητικών αναζητήσεων πάνω στα θέματα που συγκροτούν την ταυτότητα μας ως έθνος, σε σχέση με το παρελθόν μας και την ιστορία μας όχι με όρους εθνικής αναδίπλωσης αλλά με προβολή του οικουμενικού χαρακτήρα του ελληνισμού και της επικοινωνίας και επίδρασής του σε άλλους πολιτισμούς, έθνη και κράτη.
Αναλυτικά οι προτάσεις μας:
 Διατήρηση και μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης της Μικρασίας στις νέες γενιές πρωτίστως του Δήμου μας και όμορων Δήμων – Οργανικό στοιχείο της τοπικής ιστορίας
 Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης – Συγκρότηση Επιστημονικής Ομάδας
 Αξιοποίηση και αναβάθμιση της λειτουργίας του ΚΕΜΜΕ με επιστημονικό προσωπικό. Στελέχωση με νέους ερευνητές/τριες για τη μελέτη και έρευνα του μικρασιατικού πολιτισμού της περιοχής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και με το Υπουργείο Πολιτισμού ή την Περιφέρεια Αττικής ή ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.
 Δημιουργία μέχρι 2022 που θα είναι η επέτειος των 100 από τη μικρασιατική καταστροφή, μια εφαρμογή ψηφιακής περιήγησης στις πόλεις της μικρής Ασίας. Μπορούμε να ψάξουμε να γίνει και με ΕΣΠΑ.
 Δημιουργία αίθουσας-εκθετήριου με αντικείμενα και στολές και παράλληλα με έναν προτζέκτορα να προβάλλεται ντοκιμαντέρ για τη Μικρασία, για να είναι επισκέψιμο από σχολεία και πολίτες της περιοχής.
 Επανίδρυση του παιδικού τμήματος χορών.
 Δημιουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης ειδικού ενδιαφέροντος για Μικρασία, Πόντο, Πόλη
 Δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Κληρονομιάς σε συνεργασία και με την Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας
 Διασύνδεση με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δροσίνη
 Λειτουργία παραρτήματος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Βίλα Μπότση για θέματα αντίστοιχου ενδιαφέροντος
 Δικτύωση ΚΕΜΜΕ και Βίλας Μπότση με άλλα παρεμφερή δημοτικά νομικά πρόσωπα (πχ. Δ. Ν. Ιωνίας ή Ν. Φιλαδέλφειας)-Διαδημοτική συνεργασία
 Διασύνδεση των πολιτιστικών συλλόγων διατήρησης της μικρασιατικής μνήμης με ψηφιοποίηση του ιστορικού τους αρχείου. Διασύνδεση, αναβάθμιση και ανάδειξη των μουσείων και πολιτιστικών χώρων της πόλης.
 Συνεργασία και εμπλοκή των μικρασιάτικων σωματείων στην προσπάθεια αυτή (Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας, Λύκειο Ελληνίδων κλπ).
 Συνέδρια, Ημερίδες
Κηφισιά, 8-3-2020




Comments