Οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις της Κοινωνίας Παρούσας στην πρώτη δίμηνη φάση μέτρων προστασίας για τον κορωνοιο στον Δήμο Κηφισιάς


ΠΡΟΣ:
·         ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ κ. Γ. Θωμάκο
·         ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ κ. Στ. Ζαπάντη
·         ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κηφισιά,17-03-2020

Προτάσεις της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη» για την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Κηφισιάς για τον κορωνοϊό

Σε συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ αλλά και της Πολιτείας θεωρούμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τις επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού για την προστασία των εργαζομένων και των συνδημοτών μας:

Α. Εξυπηρέτηση ηλικιωμένων-ευπαθών ομάδων
§  Να λάβει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους του Δήμου οι οποίοι βρίσκονται αυτή την στιγμή κλεισμένοι, όπως οφείλουν στα σπίτια τους, ανήμποροι και απομονωμένοι.
§  Να δημιουργήσει άμεσα ειδικό μηχανισμό για την εξυπηρέτησή τους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι ηλικιωμένοι συνδημότες μας διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που θα χρειαστούν καθ' όλη την διάρκεια της καραντίνας και να τους διευκολύνει έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται στα super markets.
§  Το ίδιο πρέπει να πράξει για κάθε άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
§  Να ανακοινώσει άμεσα ειδικό τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας, για κάθε είδους ανάγκη των συνδημοτών μας που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.
§  Να παράσχει ειδικά μικρά αυτοκίνητα του στόλου του, σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους και να αναλάβει να διανέμει με αυτά κάθε είδους αναγκαία προμήθεια.

Β. Κοινωνικό Παντοπωλείο
§  Να αποτρέψει τον συνωστισμό των ωφελούμενων από τις δομές του κοινωνικού παντοπωλείου και να προβλέψει κατ΄ οίκον διανομή.
§  Να ενισχύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τρόφιμα για κάθε συνδημότη μας που έχει ανάγκη προμήθειας.

Γ. Δημοτικά Ιατρεία
§  Να δραστηριοποιήσει με ειδικό προσωπικό άμεσης ανάγκης τα δημοτικά ιατρεία, ώστε να αποτρέψει τον συνωστισμό των συνδημοτών μας στους ακατάλληλους και επικίνδυνους για την εποχή χώρους των νοσοκομείων.
§  Να φροντίσει για την διάθεση των δημοτικών ιατρείων στις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ένταξή τους στο σχεδιασμό αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
§  Να διασφαλίσει με τα απαραίτητα κονδύλια την κάλυψη των έκτακτων αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας που προκύπτουν για την περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.
§  Να παρέχει 24ωρη ιατρική υποστήριξη με εθελοντές ιατρούς και να αναπτύξει στα δημοτικά ιατρεία τεχνολογίες τηλεϊατρικής.
§  Πρέπει να συστήσει Τοπικό Ιατρικό Συμβούλιο έτσι ώστε να προβλέπει και να δημιουργεί τον απαραίτητο μηχανισμό, πριν από την διόγκωση κάθε φαινομένου.
§  Να προμηθευτεί αντισηπτικό υλικό και κάθε άλλο υλικό (μάσκες κλπ) που μπορεί να λείψει από τους συνδημότες μας, έτσι ώστε να μπορέσει να τους καλύψει σε περίπτωση υπερδιόγκωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
§  Να ενισχύσει το κοινωνικό φαρμακείο με κάθε είδους φάρμακο και ιατρικό υλικό για όλους τους συνδημότες που θα το έχουν ανάγκη.

Δ. Διευκολύνσεις-Μέτρα ανακούφισης
·         Να απαλλάξει τους γονείς από τα τροφεία των παιδικών σταθμών τους μήνες που αυτοί θα παραμείνουν κλειστοί καθώς πολλοί από τους γονείς, είτε έχουν απώλεια εισοδημάτων, είτε είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κατ’ οίκον φύλαξη των παιδιών.
§  Να απαλλάξει από κάθε είδους δημοτικού φόρου και τελών όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν σε αναστολή λειτουργίας.
§  Να ανακοινώσει την αναστολή κάθε είδους πληρωμής και ληξιπρόθεσμης οφειλής καθώς και την καταβολή των τελών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων.

Ε. Παροχή υπηρεσιών
§  Να αναπτύξει, να διαμορφώσει και να ανακοινώσει τις υπηρεσίες που μπορούν να έχουν οι δημότες ηλεκτρονικά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις και να προχωρήσει στην άμεση αναστολή για τουλάχιστον 14 ημέρες της λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών υποδοχής κοινού.
§  Να προχωρήσει σε πλήρη απολύμανση  όλων των σχολικών χώρων, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Προσωπικό όπως σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες δεν πρέπει να εισέρχονται σε χώρους που δεν έχουν απολυμανθεί. Και σε καμία περίπτωση, υπεύθυνοι για την καθαριότητα να είναι οι εργαζόμενοι (παιδαγωγικό-καλλιτεχνικό προσωπικό) των παιδικών σταθμών, όπως ζητείται τώρα. Το πρόγραμμα της απολύμανσης και των ψεκασμών των δημόσιων χώρων να εκτελείται περιοδικά και συστηματικά.
§  Να σφραγιστούν οι παιδικές χαρές του Δήμου.
§  Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας νομικών προσώπων ή υπηρεσιών των ΟΤΑ, λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, να προκρίνεται η παροχή εργασίας εξ αποστάσεως (τηλεργασία) ή η εκ περιτροπής εργασία ώστε να προστατεύεται η υγεία των εργαζομένων αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Στ. Έλεγχος εφαρμογής μέτρων
§  Να ενεργοποιήσει την Δημοτική Αστυνομία, έτσι ώστε να ελέγχει συστηματικά τους δημοτικές εγκαταστάσεις που όπως προβλέπονται πια από το νόμο, να είναι πραγματικά κλειστοί. Καθώς και να κλειδώσει τις παιδικές χαρές, τα υπαίθρια γυμναστήρια και κάθε χώρο συνάθροισης.
§  Να ελέγξει ότι όλα τα super markets, και όλες οι αναγκαία ανοιχτές επιχειρήσεις, τηρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινού και να ενημερώνει τους δημότες ανάλογα.

Ζ. Συντονιστικό Κέντρο
§  Να καταστρώσει άμεσα σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας
§  Να ενημερώσει έγκυρα τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε κλίμακα Δήμου για την αποφυγή του κορωνοιού καθώς και για όσα αναμένεται να ληφθούν στο μέλλον.
§  Να γίνεται καθημερινή ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων είτε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (skype) είτε με την ανταλλαγή μειλ είτε τηλεφωνικά.
§  Να υπάρξει συντονισμός όλων μας ώστε να τεθούν όλοι οι σύμβουλοι στην εξυπηρέτηση αναγκών όπου προκύπτουν.
§  Όσον αφορά στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου το διάστημα αυτό, προτείνουμε την τηλεδιάσκεψη ή αν αυτό δεν είναι εφικτό την δια περιφοράς λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μόνο για θέματα για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και με την βάσιμη πιθανολόγηση κινδύνου εκ της αναβολής λήψης απόφασης, σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 10 της ΠΝΠ και του άρθρου 67 παρ. 5 του ν. 3852/2010. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνουμε σκόπιμη την προηγούμενη συνεννόηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων ώστε να επιτυγχάνεται η συμμετοχή των 2/3. Θεωρούμε τέλος ότι για οποιαδήποτε συμβούλια θα πρέπει να αποφεύγεται η δια ζώσης συνεδρίαση έστω και κεκλεισμένων των θυρών.
Επειδή ο δρόμος θα είναι μακρύς, για όλα τα ανωτέρω, είμαστε στη διάθεσή σας να εργαστούμε από κοινού με αλληλεγγύη και ανθρωπιά για τους εργαζόμενους, τους συνανθρώπους μας και την πόλη μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού σε περιόδους έκτακτης ανάγκης γιατί πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς, υπάρχει και η τοπική ευθύνη.

Με εκτίμηση,

   Αγγελική Παπάζογλου
       Δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη»


                         --------------------------------------------------------------------------------------


ΠΡΟΣ:
  • ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ κ. Γ. Θωμάκο
  • ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
  • κ. Στ. Ζαπάντη
  • Επικεφαλής παρατάξεων δημοτικού συμβουλίου
Κηφισιά, 29-04-2020

ΥΠΟΜΝΗΜΑ


1.   Συζήτηση για το Ν/Σ της Κυβέρνησης για το Περιβάλλον

Έχοντας υπόψη του το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνουμε τα εξής:
Το Ν/Σ κατατίθεται από την Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και ενώ η Βουλή υπολειτουργεί, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επαρκή διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων και με στόχο να ακυρώσει τη νομική προστασία του περιβάλλοντος. Το ίδιο ισχύει δυστυχώς και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα τόσο σοβαρό Ν/Σ που αφορά πρωτίστως τον φυσικό πλούτο της χώρας και των τοπικών κοινωνιών, που εμπλέκει την τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα ειδικής διαβούλευσης στο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή ειδικών και εμπειρογνωμόνων, περιβαλλοντικών σωματείων και εκπροσώπων του περιβαλλοντικού κινήματος.
Ειδικότερα, το άνευ διαβούλευσης άρθρο 92, που αφορά στην επί της ουσίας χωροθέτηση Σταθμών μεταφόρτωσης ΣΜΑ κυρίως στην Αττική, δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με τη λογική του ΠΕΣΔΑ της Αττικής που προβλέπει σε μια λογική σειρά και με μετρήσιμα μεγέθη πρώτα τη χωροθέτηση Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Πράσινων Σημείων αλλά έρχεται ακόμη και σε αντίθεση με αποφάσεις του ΣτΕ παράνομης χωροθέτησης και λειτουργίας ΣΜΑ. Επίσης με την αιτιολογία της προσωρινής χωροθέτησης προσχηματικά παρακάμπτονται θεσμοθετημένες χρήσεις γης και εγκεκριμένα τοπικά ρυμοτομικά σχέδια που ρητώς δεν επιτρέπουν τις χωροθετήσεις ΣΜΑ σε συγκεκριμένα οικόπεδα.
§  Καλό είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι διατάξεις αυτές για το ΣΜΑ Κηφισιάς καθώς και να έχουμε πλήρη εικόνα για την αδειοδότηση και λειτουργία του που βρίσκεται στην προστατευμένη παρακηφίσια περιοχή.
Λίγες μέρες μάλιστα προ την κρίση του κορωνοιού η παράταξή μας έκανε μία πολύ σημαντική εκδήλωση με στόχο την προβολή του μηνύματος της ανακύκλωσης. Με το Ν/Σ αυτό διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να διασφαλίσει την καθυστέρηση εφαρμογής της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, μεταφέροντας την υποχρέωση έναρξης ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, παρόλο που είχε αρχικά θεσμοθετηθεί ως αρμοδιότητα των ΟΤΑ από τις 19/07/2018 βάσει του Νόμου 4555/2018.
§  Πως θα προχωρήσουν οι δράσεις ανακύκλωσης στο Δήμο Κηφισιάς με βάση το νέο προγραμματισμό;
Τέλος, στο Κεφάλαιο Ε περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οπισθοδρόμηση του σημαντικού αυτού έργου για τη χώρα. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι όλοι οι δασικοί χάρτες κυρωμένοι ή αναρτημένοι ή υπό κατάρτιση θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια σειρά από διοικητικές πράξεις προ του 1975 - επομένως  αλλάζουν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών και υποχρεωτικά αναμορφώνονται  και οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες.
§  Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για το Πεντελικό Δάσος;
§  Τι γίνεται με τις προστατευμένες περιοχές όπως ο Κηφισός;
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου που αναμένεται σε λίγες μέρες να ψηφιστεί.
Ως «Κοινωνία Παρούσα» καλούμε το δημοτικό συμβούλιο έστω και την τελευταία στιγμή να συζητήσει και να πάρει θέση στα επίμαχα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο για το Δήμο Κηφισιάς.

2.   Βοήθεια στο Σπίτι
Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοιου αποδείχτηκε για άλλη μία φορά η σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» με δυνατότητα επέκτασης των υπηρεσιών του καλύπτοντας πρωτίστως τους ασθενέστερους, τους ηλικιωμένους και τους πολίτες σε ευπαθείς κατηγορίες. Για το λόγο αυτό, κυκλοφόρησε η εγκύκλιος 58 (Α.Π. 22899/10-4-2020) του ΥΠ.ΕΣ. που δίνει την δυνατότητα στους Δήμους που δεν έχουν δομές «Βοήθεια στο Σπίτι», να συστήσουν τις απαραίτητες θέσεις εργασίας και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, να υποβάλουν αιτήματα πρόσληψης στο Υπουργείο. Στους Δήμους αυτούς περιλαμβάνεται και ο Δήμος Κηφισιάς.
§  Θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε τι ενέργειες έχει ή προτίθεται να προβεί ο Δήμος Κηφισιάς για την ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού.

3.   Απόφαση για αναστολή υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ
Στις 7/4/2020, εν μέσω της πανδημίας του κορονοιού το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην αναστολή υλοποίησης ενταγμένων έργων ΕΣΠΑ ύψους 8 δις. που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει πλην όσων έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Τα έργα αυτά αφορούν τόσο την αυτοδιοίκηση, περιφερειακά- επιχειρησιακά προγράμματα (ΠΕΠ 2014-2020) όσο και τομεακές δράσεις και ήταν αποφασιστικής σημασίας για τις υποδομές. Η αιτιολογία είναι ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ενώ, υποτίθεται ότι οι πόροι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα βρίσκονταν από άλλες πηγές αγνοώντας με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης.
§  Θα θέλαμε να ρωτήσουμε λοιπόν εάν υπάρχουν έργα στο Δήμο Κηφισιάς που επηρεάζονται από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και κινδυνεύουν με απένταξη.

4.   Κρούσματα κορωνοιού στον Δήμο Κηφισιάς
Όπως και με το από 8-4-2020 υπόμνημά μας σας είχαμε επισημάνει υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοίου στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου.
§  Ως εκ τούτου, επανερχόμαστε και σας ρωτάμε εάν έχετε ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για κρούσματα κορωνοιού και για την εξέλιξη αυτών στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου;

5.   Χορηγίες-δωρεές και προσφορές υλικού, τροφίμων και υπηρεσιών
Παρακολουθώντας τη δραστηριότητα του Δήμου Κηφισιάς από τη σελίδα στο fb διαπιστώσαμε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες χορηγίες ιδιωτών και προσφορές από την Περιφέρεια Αττικής ή και από αλλού, για τις οποίες θα θέλαμε να έχουμε σχετική ενημέρωση.
§  Ποιες χορηγίες-δωρεές και προσφορές υλικού, τροφίμων και υπηρεσιών έλαβε ο Δήμος Κηφισιάς την περίοδο του κορωνοιού; Ποιες ανάγκες καλύφθηκαν και πως αξιοποιήθηκαν;


Αγγελική Παπάζογλου, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα», δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς

Μαρία Σεβδαλή, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣ:
·         ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ κ. Γ. Θωμάκο
·         ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
·         κ. Στ. Ζαπάντη
Κηφισιά, 08-04-2020

H δημοτική παράταξη ‘Κοινωνία Παρούσα’ με αίσθημα ευθύνης και συμπαράστασης είναι κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται από την πανδημία. Ευχόμαστε ολόψυχα η περιπέτεια που πλήττει και την χώρα μας να λήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τις  λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας και οικονομικές επιπτώσεις για τον τόπο. Παρ’ όλο το κλίμα σύμπνοιας και ομοψυχίας που διατυπώνεται απο όλους μας αυτές τις κρίσιμες  ώρες, θα μας επιτρέψετε με αίσθημα ευθύνης και διαφάνειας να σας  επισημαίνουμε τα ακόλουθα :
1.       Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι σε  επίπεδο λειτουργίας διοίκησης του Δήμου υπάρχει καθολικό έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοίου στην χωρική αρμοδιότητα του δήμου. Θεωρούμε ότι αντίστοιχες κινήσεις-πρωτοβουλίες  που υλοποιούνται από  άλλους δήμους συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, μέσα από ένα πλέγμα συνεχούς ενημέρωσης και αυξημένης λογοδοσίας σε τοπικό-δημοτικό επίπεδο. Θέτοντας υπόψη τα παραπάνω σας καλούμε να ενεργοποιηθείτε άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση με συνεχή ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για την έκβαση της πανδημίας στα όρια της χωρικής αρμοδιότητας του δήμου μας.
2.      Θεωρούμε  αδικαιολόγητη πλέον την υλοποίηση, στο σύνολο αυτής, της   δαπάνης  που εγκρίθηκε στο περασμένο δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο από  18/03/2020 και αφορά προμήθεια υπηρεσιών ολοκληρωμένου  συστήματος  τηλεδιάσκεψης για τα Συλλογικά του Όργανα (Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή). Η αντιρρηση μας πηγάζει βάσει της  από 24/3/2020 επιστολής  του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) κου Παπαστεργίου (https://www.kedke.gr/el/images/kede/epistolh_proedrou_WEBEX_240320_v3.pdf) με την οποία θέτει στην διάθεση των δήμων όλης της χώρας την δωρεάν παραχώρηση  του συστήματος Webex, της εταιρίας CISCO για την οργάνωση τηλεδιασκέψεων. Το σύστημα Webex αποτελεί τεχνολογία αιχμής της επικοινωνίας (με ήχο και εικόνα) από απόσταση.  Επίσης, σας επισημαίνουμε ότι οι συνεδριάσεις  με τηλεδιάσκεψη μπορούν να λάβουν χώρα με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο (όπως skype, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κ.λπ.), το οποίο καθορίζεται στην πρόσκληση που απευθύνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, μετά την έκδοση και δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 1822/16.03.2020 εγκυκλίου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί να γίνει με χρήση της τεχνολογίας του e-presence (www.epresence.gov.gr) όπως ρήτα αναφέρεται στην  Εγκυκλίου: 40 Α.Π.: 20930/31-03-2020 (https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/04/egk40-31032020.pdf) του  Υπουργείου Εσωτερικών  με θέμα ‘Ενημέρωση για την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των δήμων.
3. Οι εργαζόμενοι του Δήμου δίνουν και αυτοί καθημερινά τη δική τους μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία και στήριξη των δημοτών μας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Ως εκ τούτου κρίνουμε ότι ως Δήμος θα πρέπει ταυτόχρονα να τους υποστηρίξουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
  • Την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας άμεσα σε όλο το προσωπικό των Δήμων και εφαρμογή του Ιατρού Εργασίας σε πραγματική βάση.
  • Το έκτακτο δώρο Πάσχα να δοθεί και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που εντάσσονται στις κατηγορίες βαρέων εργασιών, σε όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κρίσης και να υπάρξει καταβολή έκτακτου επιδόματος, λόγω της επικινδυνότητας του έργου που επιτελούν, εξαιτίας της πανδημίας
  • Την κάλυψη οικογενειακών αναγκών του προσωπικού πρώτης γραμμής (Υγειονομικό, Καθαριότητα, Κοινωνικές Υπηρεσίες, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνικά Παντοπωλεία με πρόγραμμα στέγασης εκτός της οικίας τους εάν μολυνθούν από τον ιό Covid-19 όπως σε ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν.
  • Την αξιοποίηση των ωρομίσθιων εργαζομένων στην παροχή υπηρεσιών στα προγράμματα του «Βοήθεια στο Σπίτι» με σκοπό την εξασφάλιση της καταβολής των αμοιβών τους δεδομένου ότι εξαιρούνται από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε:
1.    Εάν έχετε ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για κρούσματα κορωνοιού και για την εξέλιξη αυτών στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου;
2.    Εάν προτίθεστε να καθιερώσετε μία ενημερωτική τηλεδιάσκεψη σε τακτική βάση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου σε σχέση με τα θέματα που άπτονται του κορωνοιού και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Δήμος;
3.    Πότε κρίνετε ότι θα γίνει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και αν προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν πλατφόρμες που προσφέρονται και να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της τηλεδιάσκεψης για την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικού κόστους 10.664 ευρώ.
4.    Με δεδομένες τις προτάσεις που σας καταθέτουμε για τη στήριξη των εργαζομένων του Δήμου, σε τι ενέργειες έχετε προβεί και τι προτίθεστε να κάνετε για τη στήριξή τους στο μέλλον;


Με εκτίμηση,

Αγγελική Παπάζογλου, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα», δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς
Μαρία Σεβδαλή, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς




Comments