ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψηφίζεται σήμερα, πρώτη ημέρα λήξης των μέτρων περιορισμού λόγω κορωνοιού και με μερική επιστροφή στην καθημερινότητα, το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Ν/Σ κατατίθεται από την Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και ενώ η Βουλή υπολειτουργεί, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επαρκή διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων και με στόχο να ακυρώσει τη νομική προστασία του περιβάλλοντος.
Το Ν/Σ αυτό καταστρατηγεί την ουσία του άρθρου 24 του Συντάγματος περί Προστασίας του Περιβάλλοντος και αγνοεί τις αντιρρήσεις και τις σοβαρές ενστάσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας τόσο επί του περιεχομένου του όσο και για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για διαβούλευση.
Σύσσωμη η περιβαλλοντική κοινότητα απορρίπτει το νομοσχέδιο. Έτσι μέχρι σήμερα 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ εθνικού επιπέδου έχουν ζητήσει απόσυρση, ανάκληση και μη κατάθεση του Ν/Σ, ενώ περισσότερα από 80 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες κάνουν επείγουσα έκκληση για άμεση απόσυρση. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί κατά όλοι οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ.λπ.
Το Ν/Σ αυτό θίγει πολλές και σημαντικές πλευρές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών ζητημάτων αλλάζοντας άρδην τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση προς όφελος εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον το οποίο μαζί με τις δημόσιες πολιτικές θεωρούνται και αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εμπόδια στις επενδύσεις.
Ένα τόσο σοβαρό Ν/Σ που αφορά πρωτίστως τον φυσικό πλούτο της χώρας και των τοπικών κοινωνιών, που εμπλέκει την τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρήσαμε ως «Κοινωνία Παρούσα» ότι θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα ειδικής διαβούλευσης στο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή ειδικών και εμπειρογνωμόνων, περιβαλλοντικών σωματείων και εκπροσώπων του περιβαλλοντικού κινήματος. Για το λόγο αυτό, η «Κοινωνία Παρούσα» σε σχετικό υπόμνημά της προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τη δημοτική αρχή έθεσε το ζήτημα αυτό ζητώντας το δημοτικό συμβούλιο έστω και την τελευταία στιγμή να συζητήσει και να πάρει θέση στα επίμαχα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο για το Δήμο Κηφισιάς. Δυστυχώς, και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στον Δήμο μας δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους ούτε βέβαια καμία συζήτηση επ’ αυτού.
Όμως, το Ν/Σ αφορά ειδικώς και τον Δήμο Κηφισιάς, όπου το άνευ διαβούλευσης άρθρο 92, που αφορά στην επί της ουσίας χωροθέτηση Σταθμών μεταφόρτωσης ΣΜΑ κυρίως στην Αττική, δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με τη λογική του ΠΕΣΔΑ της Αττικής που προβλέπει σε μια λογική σειρά και με μετρήσιμα μεγέθη πρώτα τη χωροθέτηση Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Πράσινων Σημείων αλλά έρχεται ακόμη και σε αντίθεση με αποφάσεις του ΣτΕ παράνομης χωροθέτησης και λειτουργίας ΣΜΑ. Επίσης με την αιτιολογία της προσωρινής χωροθέτησης προσχηματικά παρακάμπτονται θεσμοθετημένες χρήσεις γης και εγκεκριμένα τοπικά ρυμοτομικά σχέδια που ρητώς δεν επιτρέπουν τις χωροθετήσεις ΣΜΑ σε συγκεκριμένα οικόπεδα.
Ζητήσαμε, λοιπόν, να μάθουμε τι σημαίνουν οι διατάξεις αυτές για το ΣΜΑ Κηφισιάς καθώς και να έχουμε πλήρη εικόνα για την αδειοδότηση και λειτουργία του που βρίσκεται στην προστατευμένη παρακηφίσια περιοχή.
Περαιτέρω, λίγες ημέρες προ της κρίσης του κορωνοιού η παράταξή μας έκανε μία πολύ σημαντική εκδήλωση με στόχο την προβολή του μηνύματος της ανακύκλωσης. Με το Ν/Σ αυτό διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση φρόντισε να διασφαλίσει την καθυστέρηση εφαρμογής της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, μεταφέροντας την υποχρέωση έναρξης ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, παρόλο που είχε αρχικά θεσμοθετηθεί ως αρμοδιότητα των ΟΤΑ από τις 19/07/2018 βάσει του Νόμου 4555/2018.
Ζητήσαμε, λοιπόν, να μάθουμε πως θα προχωρήσουν οι δράσεις ανακύκλωσης στο Δήμο Κηφισιάς με βάση το νέο προγραμματισμό;
Τέλος, στο Κεφάλαιο Ε περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οπισθοδρόμηση του σημαντικού αυτού έργου για τη χώρα. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι όλοι οι δασικοί χάρτες κυρωμένοι ή αναρτημένοι ή υπό κατάρτιση θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια σειρά από διοικητικές πράξεις προ του 1975 - επομένως αλλάζουν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών και υποχρεωτικά αναμορφώνονται και οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες.
Τίθενται, λοιπόν, τα ερωτήματα τι σημαίνει πρακτικά αυτό για το Πεντελικό Όρος και αντίστοιχα τι γίνεται με τις προστατευμένες περιοχές όπως ο Κηφισός;
Ο Δήμος Κηφισιάς έχει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε κλίμακα Αττικής λόγω του ιδιαίτερου φυσικού του περιβάλλοντος.
Ως «Κοινωνία Παρούσα» προκρίνουμε ως απόλυτο αγαθό το περιβάλλον και τη φύση. Αποκρούουμε πολιτικές και μέτρα που αντιτίθενται στην προστασία του περιβάλλοντος και επιβαρύνουν τη ζωή των συμπολιτών μας. Ζητούμε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της αυτοδιοίκησης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζητούν την άμεση απόσυρση του σημερινού Ν/Σ για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.


Κηφισιά, 4-5-2020 Γραφείο Τύπου

Comments