ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ των δημοτικών παρατάξεων «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» «Βήματα Μπρος» για τα σχολεία και τις μαθητικές κινητοποιήσεις

 Όλη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί καθημερινά τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοιού να αυξάνεται ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με τις ιώσεις και την εποχική γρίπη να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Η ελληνική οικογένεια, οι γονείς, οι μαθητές και μαθήτριες, αλλά και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα που τους επεφύλασσε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας: σχολεία ανοχύρωτα στην πανδημία, με πολυπληθείς τάξεις, με ένα διαγωνισμό παρωδία για τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες), χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και χωρίς φυσικά τα απαραίτητα δωρεάν διαγνωστικά τεστ τα οποία επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Για όλα αυτά τα αυτονόητα που μας απασχολούν όλους, για το κύριο και πρωταρχικό ζήτημα: τη διασφάλιση της υγείας στο σχολείο και στο σπίτι όπου συνοικούν με συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες, οι μαθητές και μαθήτριες ορισμένων σχολείων του Δήμου μας έδωσαν το παρών στις μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν το διάστημα αυτό.
Με θλίψη διαπιστώσαμε ότι στη δημόσια συζήτηση επιχειρήθηκε η απαξίωση και σπίλωση των νέων και των γονιών τους που υποστήριζαν τα δίκαια αιτήματα τους. Για άλλη μία φορά με τιμωρητική διάθεση ορισμένα συστήματα εξουσίας έδειξαν με το δάκτυλο τη νέα γενιά προσπαθώντας να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού. Την ώρα αυτή όμως υπάρχει ανάγκη για συνεχή διάλογο, κατανόηση και στήριξη των μαθητών και μαθητριών μας και όχι αναίτιος στιγματισμός και περιθωριοποίησή τους.
Στο Δήμο μας λειτουργεί το Τοπικό Συμβούλιο Ιατρών. Ποια είναι η άποψή του για τα εφαρμοζόμενα μέτρα; Έχει καταθέσει άλλες προτάσεις ώστε ο Δήμος μας να μπορέσει να στηρίξει ουσιαστικά τη σχολική κοινότητα;
Απαραίτητη είναι η συγκρότηση ενός συντονιστικού με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και δήμου που θα παρακολουθεί την κατάσταση θα συνεργάζεται με το τοπικό συμβούλιο γιατρών που υπάρχει και θα παρεμβαίνει με συγκεκριμένο πρωτόκολλο αντιμετώπισης. Το ρόλο αυτό μπορεί να αναλάβει μια διευρυμένη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με συμμετοχή μελών και της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό ρωτάμε: η δημοτική αρχή θα πάρει επιτέλους θέση γι’ αυτό καθαυτό το ζήτημα, δηλαδή το πρωτεύον θέμα της υγείας των μαθητών και ευρύτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας ή θα περιοριστεί σε μία εκ των υστέρων κατασταλτική στάση όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Κηφισιάς για την παρουσία υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας στο 2ο Λύκειο Κηφισιάς; Η παρουσία τους εκεί, συνάδει με τα καθήκοντά τους; Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα το οποίο θέτουμε σε αντίθεση με όσους επί μέρες δημοσιολογούν την αντίθεσή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Για μας είναι αυτονόητη η στήριξη του δίκαιου αιτήματος των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την προστασία της υγείας όπως αυτό αναδεικνύεται και από τα συνδικαλιστικά όργανα της εκπαιδευτικής κοινότητας και του γονεικού κινήματος.

Comments