ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με Θέμα: Κωλυσιεργία, καθυστερήσεις και εμφανής έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας από την Δημοτική Αρχή κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας

 Η «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» και η επικεφαλής της Αγγελική Παπάζογλου με την ευκαιρία της συζήτησης που έγινε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου για την κακοκαιρία «Μήδεια» και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Δήμο αναφέρει τα εξής:

Χωρίς να αμφισβητούμε τις μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών και των εργαζομένων του Δήμου μας που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης, η αδυναμία συντονισμού έδωσε την εικόνα εγκατάλειψης των τριών πόλεων του Δήμου και των συμπολιτών μας. Επιπλέον οι δρόμοι (πλην των κεντρικών αρτηριών) παρέμειναν κλειστοί με αποτέλεσμα οι δημότες να βρεθούν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Ενώ, λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης υπήρξε παρατεταμένη διακοπή υδροδότησης. Από την άλλη, ο μεγάλος αριθμός κομμένων δέντρων στο Δήμο μας και σε όμορους Δήμους αποτελεί μία μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Παρότι υπήρχε προαναγγελία της κακοκαιρίας εντούτοις όπως αποδείχτηκε στην πράξη υπήρξε αδυναμία τόσο του κρατικού μηχανισμού: αυτή τη φορά δεν ενεργοποιήθηκε ο αριθμός εκτάκτων αναγκών 112 ενώ κλείστηκε η ΕΟ Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της Καλυφτάκη αποκλείοντας τους πολίτες. Σοβαρό έλλειμα υποστήριξης παρατηρήθηκε στην αρχή και από την Περιφέρεια Αττικής προς τον Δήμο μας και άλλους Δήμους των βορείων προαστίων. Δυστυχώς, αυτές και άλλες ευθύνες δεν αναδείχτηκαν από τη δημοτική αρχή.
Βιώνοντας ήδη της συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο, διαθέτουμε ελάχιστο χρονικό διάστημα-δεδομένου του ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει αρκετά- για να προετοιμαστούμε άμεσα ως Δήμος για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στο μέτρο που μας αναλογεί. Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής ήταν και η κακοκαιρία την οποία βιώσαμε, με την επωνυμία «Μήδεια». Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας, υπήρξε ισχυρή «υγρή» χιονόπτωση που συνοδεύτηκε και με ισχυρούς ανέμους.
Οι όποιες προσπάθειες κατέβαλε ο Δήμος δεν βασίστηκαν σε ένα συγκροτημένο σχέδιο πολιτικής προστασίας που περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα και ενισχύει την ετοιμότητα του Δήμου. Αντίθετα, υπάρχουν ευθύνες της δημοτικής αρχής για την έλλειψη και εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ». Βάσει του Σχεδίου αυτού όλοι οι Δήμοι θα έπρεπε να προσαρμοστούν έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2020 και να έχουν ψηφιστεί από τα δημοτικά τους συμβούλια τοπικά σχέδια εκτάκτων αναγκών, τα οποίας μετά την έγκρισή του από το δημοτικό συμβούλιο καθίστανται αμέσως εκτελεστά. Άλλοι Δήμοι το έκαναν, ο Δήμος μας όμως όχι.
Παράλληλα, δεν υπήρχε ένα συντονιστικό κέντρο με αξιοποίηση όλων των δημοτικών συμβούλων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε οτιδήποτε θα τους είχε ανατεθεί στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού.
Σε σχέση με την αποστολή εγγράφου (15/1) από τον ΔΕΔΔΗΕ σε όλους τους Δήμους των βορείων προαστίων, με το οποίο ζητήθηκε άδεια από τους Δήμους και από τα Δασαρχεία προκειμένου να γίνει έλεγχος στα δέντρα που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια η δημοτική αρχή ενημέρωσε χθες ότι είχαν αποσταλεί μέσα στο 2020 και πριν από την αποστολή αυτού του εγγράφου, περίπου 200 αιτήματα για κλαδέματα, τα οποία ο ΔΕΔΔΗΕ αγνόησε ή απαντούσε με τυποποιημένο τρόπο. Δεν υπήρχε όμως σαφής ενημέρωση εάν τελικά απαντήθηκε το έγγραφο αυτό από τον Δήμο.
Μια τέτοια προσέγγιση επιβάλλει να έχουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για πιθανόν σοβαρότερα προβλήματα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς επίσης και το ότι άλλες Δημοτικές Αρχές όπως πχ. οι δήμαρχοι Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής επιφυλάσσονται να ζητήσουν αποζημιώσεις για τις ζημιές από το μπλακ-άουτ και να απαιτηθούν νόμιμες αποζημιώσεις από τους «υπευθύνους» για τις ζημίες ή και καταστροφές τι οποίες έχουν υποστεί οι δημότες η «Κοινωνία Παρούσα» ζητά να αποκατασταθεί η ηθική και οικονομική βλάβη που έχουν υποστεί χιλιάδες δημότες του Δήμου Κηφισιάς/Ερυθραίας/Εκάλης από το πολυήμερο black-out στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στον Δήμο αλλά και τις παρατεταμένες διακοπές υδροδότησης στον Δήμο και να ζητηθούν από τον Δήμο αποζημιώσεις, καθώς και να προβλεφθούν μειώσεις αναλογικά των δημοτικών τελών για το συγκεκριμένο διάστημα. Να οργανωθεί καλύτερα το Τμήμα Περιβάλλοντος -Πρασίνου ώστε να γίνεται καλύτερη εποπτεία του Δήμου και των επικίνδυνων καταστάσεων που δημιουργούνται, όχι μόνο σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης αλλά και σε καθημερινή βάση . Επίσης, να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή από τον Δήμο και η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί επιταχύνοντας ταυτόχρονα την έγκαιρη συλλογή των κηπαίων και των δέντρων.
Θα πρέπει, νομίζουμε, να γίνει σαφές ότι η κλιματική αλλαγή και τα ακραία φυσικά φαινόμενα βρίσκουν απροετοίμαστες τις τοπικές κοινωνίες αλλά και το Κράτος. Τα θέματα αυτά είναι άμεσης προτεραιότητας και όχι κάποια πολυτέλεια ή περιττή συζήτηση. Πρέπει άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός, συντονισμός, εμπλοκή όλων των αιρετών και έγκαιρη ενημέρωση με οδηγίες προς τους πολίτες.



Κηφισιά, 25-2-2021 Γραφείο Τύπου

Comments