8 ΜΑΡΤΗ 2021- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 Οι γυναίκες στο προσκήνιο διεκδικούν ένα μέλλον ισότητας χωρίς έμφυλες διακρίσεις και βία

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών σε όλο των κόσμο και ημέρα συνεχούς διεκδίκησης για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, το δικαίωμα σε ίση αμοιβή για ίση εργασία, την συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής, την εξάλειψη κάθε μορφής βίας και σεξισμού.
Διανύουμε μία εποχή ορόσημο για όλο τον πλανήτη και την ελληνική κοινωνία που βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού αλλά και την έξαρση των αποκαλύψεων για τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση που έφερε στο φως το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα.
Οι γυναίκες βρίσκονται πάλι στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας. Χιλιάδες νοσηλεύτριες, νοσοκόμες, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, οικιακοί βοηθοί, ταμίες, εκπαιδευτικοί (μεταξύ άλλων εργαζομένων σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες στις οποίες το 70% των εργαζομένων είναι γυναίκες) φροντίζουν για να σταθεί η κοινωνία όρθια με κίνδυνο της ζωής τους και να βιώνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
Οι γυναίκες σε συνθήκες πανδημίας, εξακολουθούν να είναι πρώτες στην ανεργία, και να εργάζονται στις πιο επισφαλείς θέσεις εργασίας. Αντιμετωπίζουν περισσότερο τον κίνδυνο από τη μερική ανεργία ή να χάσουν τη δουλειά τους, την αναγκαστική τηλεργασία χωρίς κανόνες, συμβάσεις και έλεγχο. Οι νέες μορφές εργασίας που έχουν επιβληθεί, εμποδίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και έχουν προκαλέσει έκρηξη νέων μορφών ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης. Σταθερά οι γυναίκες και τα κορίτσια, παραμένουν τα πρώτα θύματα κάθε μορφής βίας, φαινόμενα που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία.
Όπως, άλλωστε, έχει φανεί και στην προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση που βίωσε πρόσφατα η χώρα μας οι παγιωμένες κοινωνικές, οικονομικές και έμφυλες ανισότητες εντείνονται ακόμη περισσότερο ιδίως για όσους και όσες βρίσκονται σε καθεστώς ευαλωτότητας ή φτωχοποίησης.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ισότιμο μέλλον, με ουσιαστική ισότητα των φύλων και πλήρη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών.
Διεκδικούμε:
 Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με στόχο την οριζόντια ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές
 Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα. Ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας.
 Υποστήριξη του έργου των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας με ανθρώπινο δυναμικό και ειδική χρηματοδότηση
 Ίση συμμετοχή (50-50) γυναικών και ανδρών σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων
 Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας με τη λειτουργία νέων δομών, Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας
 Υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και βρίσκονται σε ευάλωτη θέση (γυναίκες πρόσφυγες, μετανάστριες, Ρομά, γυναίκες με αναπηρία, ηλικιωμένες γυναίκες, μακροχρόνια άνεργες κλπ) με ειδικά μέτρα και προγράμματα.
Καλούμε σε συμμετοχή στη σημερινή
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8ης ΜΑΡΤΗ



Κηφισιά, 8/3/2021 Γραφείο Τύπου

Comments