ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Εξωραϊσμός και αποστασιοποίηση από τις ευθύνες η δημοτική αρχή. Καμία αναφορά σε αστοχίες, λάθη και ολιγωρία της κυβέρνησης ή της Περιφέρειας στη διαχείριση των πυρκαγιών

Ως δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» εκφράζουμε τη θλίψη μας για την ανείπωτη καταστροφή του δασικού πλούτου, της πανίδας και των περιουσιών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Αθήνας, της Βόρειας Εύβοιας, της Ηλείας και της Αρκαδίας. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας σε όσους και όσες έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές και στις οικογένειες τους. Η παράταξη μας από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και συμμετέχει σε δράσεις αλληλεγγύης για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικού υλικού.
Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς η επικεφαλής της παράταξης Αγγελική Παπάζογλου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:
Ο Δήμος Κηφισιάς βιώνει μέσα σε λίγους μήνες μία δεύτερη καταστροφή μετά τη Μήδεια γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και την αγωνία μας για το βαθμό ετοιμότητας του Δήμου στο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της Μήδεια μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Το ίδιο βέβαια αφορά και στο γειτονικό Δήμο Διονύσου που επλήγη πολλαπλά.
Είναι σίγουρο ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ήδη εδώ αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις ολιγωρίες και τα επιχειρησιακά λάθη που υπήρξαν στη διαχείριση των πυρκαγιών που κατέκαψαν 800.000 στρέμματα και τις ιδιοκτησίες πολιτών.
Είναι δε απορίας άξιο πως η πολυδιαφημιζόμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.
Στον τομέα της πρόληψης έχει πάψει να γίνεται διαχείριση των δασών αφού η Δασική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, χωρίς την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης που πέρασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που δεν είχε ανάλογη τεχνογνωσία και μέσα, χωρίς προσωπικό που συμβάλλει στη δασοπροστασία όπως γινόταν, κατά κοινή ομολογία, μέχρι το 2019 ενώ η παρούσα κυβέρνηση δεν προχώρησε στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού των 5.000 ατόμων για τη δασοπροστασία, γνωρίζοντας ότι ειδικά στις δικές μας περιοχές είχε να διαχειριστεί και τις επιπτώσεις της Μήδεια.
Και ενώ είναι σαφές ότι η πολιτική προστασία και η διαχείριση των δασών με εξειδικευμένους επιστήμονες και ανθρώπινο δυναμικό (δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, υλοτόμους, εργάτες κλπ) ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός Δήμου και είναι η Κεντρική Διοίκηση και η Περιφέρεια που πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις με την παροχή κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων, για όλα αυτά δεν ακούσαμε τίποτα χθες από τη δημοτική αρχή παρά χλιαρές επισημάνσεις.
Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Δήμου μας αλλά και εθελοντικές ομάδες, όπως οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Εκάλης για να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας είναι πολλά και μέχρι στιγμής ανεπίλυτα. Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι στις Αδάμες, στον Γράμμο-Φοίνικα, στο Καλυφτάκι και στο Πανόραμα αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από το Δήμο και το ίδιο έγινε και στην πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου. Χρειάζονται την ενεργό παρουσία και έμπρακτη στήριξη όλων μας και πρωτίστως της δημοτικής αρχής. Από την άλλη, το δάσος Φασίδερι και το Οικολογικό Πάρκο της Ν. Ερυθραίας που αποτελούν πνεύμονα ζωής δυστυχώς αποδεικνύονται, σε κρίσιμες καταστάσεις, ωρολογιακές βόμβες μεγάλης επικινδυνότητας. Ο καθαρισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και οι εργασίες παρατείνονται διότι ο όγκος της δασικής ύλης είναι τεράστιος. Οι τακτικοί καθαρισμοί των πάρκων και των δημοτικών οικοπέδων αλλά και των οικοπέδων ιδιωτών πρέπει να αποτελούν συνεχή μέριμνα του Δήμου και των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η επόμενη ημέρα βρίσκει την δημοτική ενότητα της Κηφισιάς να έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης έως 3/2/2022 προκειμένου να επιταχυνθούν διαδικασίες αλλά όπως προέκυψε από τη χθεσινή ενημέρωση δεν υπάρχουν προς στιγμήν συγκεκριμένες κρατικές ενισχύσεις για τις πολλές και μεγάλες εργολαβίες που θα χρειαστούν.
Ως «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» κρίνουμε ότι θα πρέπει άμεσα η περιοχή του ρέματος του Κηφισού και των περιοχών των όμορων Δήμων να κηρυχθούν, όπως το Σύνταγμα ορίζει, αναδασωτέες χωρίς αλλαγή χρήσης γης και βεβαίως με επίλυση του χρονίζοντος θέματος των καταπατήσεων και των αυθαίρετων κατασκευών στις περιοχές αυτές αλλά και στο δάσος Φασίδερι.
Η στρατηγική της πρόληψης αποτελεί πλέον την καρδιά της νέας στρατηγικής που πρέπει να διαμορφωθεί για την ανταπόκριση με επιτυχία στα πρωτοφανή δεδομένα που η κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια φέρνει με ένταση μέσα στη ίδια τη ζωή μας, το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον.
Χρειάζεται επίσης διαρκής και σε βάθος συνεργασία με επιστημονικούς φορείς αλλά και με τα σωματεία και τους συλλόγους της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπως επίσης και με εθελοντικές ομάδες ενεργών πολιτών. Η διαπαραταξιακή επιτροπή περιβαλλοντικής αποκατάστασης, που ψηφίστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο συνάντησης του Δήμου, της επιστημονικής κοινότητας και των ενεργών πολιτών και συλλόγων προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και εμπεριστατωμένες αναλύσεις για να αναγεννηθεί η περιοχή. Να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και τα επίπεδα εμπλοκής των φορέων και να υπάρξουν πρωτόκολλα διαχείρισης που θα αντιμετωπίζουν το θέμα ολιστικά ώστε να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις προς άμεση υλοποίηση. Να αξιοποιηθεί η προσφορά των συμπολιτών μας που θέλουν εθελοντικά να συμβάλλουν στην πολιτική προστασία και να υπάρξει μέριμνα για την άρτια εκπαίδευση, την οργάνωση και τον εξοπλισμό τους.
Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα πρότυπα υποσχέδια του Ξενοκράτη (Ιόλαος, Δάρδανος κλπ) με σοβαρή εξειδίκευση για κάθε δήμο και κυρίως με τον εντοπισμό των τοπικών επαπειλούμενων κινδύνων και την αντιμετώπιση με τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Αυτές τις προτάσεις καταθέσαμε στη χθεσινή διαβούλευση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στο κλίμα εφησυχασμού και εξωραϊσμού το οποίο διαγνώσαμε από πλευράς της δημοτικής αρχής τόσο για την εκτίμηση της κατάστασης όσο και για την περαιτέρω κινητοποίηση που απαιτείται για τα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα.
Σημειώνουμε για μια ακόμα φορά την πλήρη απουσία ουσιαστικής κριτικής και ατζέντας διεκδίκησης προς την Περιφέρεια και την Κεντρική Διοίκηση που προφανώς έχουν την πρώτη ευθύνη για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν.
Κηφισιά, 12/8/2021 Γραφείο Τύπου



Comments