ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Τοποθέτηση της Αγγελικής Παπάζογλου, δημοτικής συμβούλου Κηφισιάς, επικεφαλής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» κατά τη συνεδρίαση των δημαιρεσιών του Δήμου Κηφισιάς

 


ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ

ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΛΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Τοποθέτηση της Αγγελικής Παπάζογλου, δημοτικής συμβούλου Κηφισιάς, επικεφαλής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» κατά τη συνεδρίαση των δημαιρεσιών του Δήμου Κηφισιάς

 

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ κατά τη δεύτερη δημοτική περίοδο μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοιού που έχουν αλλάξει με δραματικό τρόπο τη ζωή των ανθρώπων, τη συνοχή των κοινωνιών μας, την δια ζώσης επικοινωνία και συμμετοχή.

Η νέα αυτή κοινωνική συνθήκη σίγουρα επηρέασε και επηρεάζει τον ίδιο τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη λειτουργία των θεσμικών του οργάνων, τη δυνατότητα άσκησης ουσιαστικού ελέγχου στα πεπραγμένα της διοίκησης, τη δυνατότητα των πολιτών να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε όλα να τα αποδίδουμε στην πανδημία. Αντίθετα, θα λέγαμε, η πανδημία αποτελεί για ορισμένους χρυσή ευκαιρία για να λαμβάνονται αποφάσεις με fast track διαδικασίες, να προωθούνται συμβάσεις με τη μέθοδο του κατεπείγοντος, να παρακάμπτονται τα όργανα που οι ίδιοι οι πολίτες ανέδειξαν με την ψήφο τους.

Δύο χρόνια τώρα παρακολουθούμε το ξήλωμα του νόμου Κλεισθένη και της απλής αναλογικής, που δεν εφαρμόστηκε καν, με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις από το ν. 4623/2019 του κ. Θεοδωρικάκου στο ν. 4804/2021 του κ. Βορίδη με τον οποίο γίνεται ολική επαναφορά σε ένα ισχυρό δημαρχοκεντρικό μοντέλο: με εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή εφόσον λάβει ποσοστό 43%+1, με κατώφλι εκλογής στο δημοτικό συμβούλιο 3%, με την κατάργηση των 3 Κοινοτικών Συμβουλίων στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία και Εκάλη.

Εν τω μεταξύ, η παρούσα κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε να δοθεί από τώρα, ισχυρή πριμοδότηση στην παράταξη του εκάστοτε Δημάρχου είτε καλύπτοντας τα 3/5 σε όλα τα όργανα και ΝΠΔΔ, είτε με την μεταφορά των πιο κρίσιμων και σημαντικών αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή ή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είτε δίνοντας τη δυνατότητα ψήφισης του προϋπολογισμού/τελών/τεχνικού προγράμματος ακόμη και από μόνη τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Όλα αυτά τα λέμε για να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όλο το πλαίσιο των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ακόμη δυσχερέστερους όρους.

Θέλουμε όμως να πούμε ότι η εμπειρία που αποκτήσαμε αυτά τα δύο χρόνια από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή: μακροσκελείς συνεδριάσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, επιμήκυνση του χρόνου σε θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης (με αλλεπάλληλες ενημερώσεις από τα μέλη της Διοίκησης, με διακοπές, με συνεχόμενες ερωτοαπαντήσεις κλπ), χωρίς ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση για κρίσιμα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με εισηγήσεις που καθυστερούσαν αρκετά ορισμένες φορές να φθάσουν στους συμβούλους. Αλλά και με ένα εξωραϊσμό της πραγματικότητας εκ μέρους της Διοίκησης όταν η πόλη και οι πολίτες της αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα καθημερινότητας (καθαριότητα, Μήδεια, πυρκαγιές, σχολεία κλπ) δίνοντας την εντύπωση ότι το δημοτικό συμβούλιο περί άλλων τυρβάζει. Εμείς από την πλευρά μας μέσα σε αυτές, τις περιοριστικές για την Αντιπολίτευση, συνθήκες προσπαθήσαμε να φέρνουμε μέσα στις συνεδριάσεις μας αυτό τον παλμό της πόλης και τα θέματα που απασχολούσαν τους πολίτες. Το ίδιο θα κάνουμε και εφεξής ευελπιστώντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και ότι η νέα Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα λάβει σοβαρά τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης και θα εγγυηθεί μία πιο ουσιαστική και παραγωγική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να μείνουμε σε δύο προτάσεις που έχουμε καταθέσει και πιο παλιά: α. στην ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο β. στην ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει ότι η Οικονομική Επιτροπή, δια μέσου του Προέδρου της, υποβάλλει ανά εξάμηνο στο δημοτικό συμβούλιο έκθεση πεπραγμένων, η οποία συζητείται σε ειδική συνεδρίαση και γ. στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ώστε να δοθεί ο λόγος στην κοινωνία των πολιτών, στις συλλογικότητες και τους φορείς της πόλης να δραστηριοποιηθούν και συμμετέχουν στα κοινά της πόλης.

Με τις σκέψεις αυτές προσερχόμαστε σήμερα στην ανάδειξη του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα στηρίξουμε με την ψήφο μας και ευχόμαστε να έχουμε μία καλή και εποικοδομητική συνεργασία.

 




 

 

 

 

 

Comments