ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για το ΣΠΑΠ - Παρέμβασή μου στη 13η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς


Ερώτημα απηύθυνα προς τη δημοτική αρχή για την προγραμματική σύμβαση του ΣΠΑΠ για το Πεντελικό ενώ απέστειλα το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης καθώς και το έγγραφο από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δ. Πεντέλης «Η Πεντέλη μας» στην Πρόεδρο του ΔΣ και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Στις 13/3/2023 αναβλήθηκε η προγραμματισθείσα συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) κατά την οποία είχε τεθεί το θέμα της έγκρισης και λήψης απόφασης υπογραφής σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΣΠΑΠ και των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Στο δημοτικό συμβούλιο ανέδειξα τα εξής θέματα από το έγγραφο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δ. Πεντέλης:
Από την περιγραφή του αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης προκύπτει ότι βασικός στόχος του προγράμματος είναι η πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάδειξη του Πεντελικού. Αν και συμπεριλαμβάνονται και άλλες δράσεις με αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, όμως η ένταση των μέτρων προσέλκυσης κοινού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελεί μια μόνιμη απειλή για το Πεντελικό.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο 1.605.800 ευρώ. Ο Δήμος Πεντέλης, παρά του ότι δεν συμβάλλεται στην σύμβαση, αποσπά την μερίδας του λέοντος στις μελέτες αναλαμβάνοντας να δημοπρατήσει το 65% των μελετών και είναι δικαιούχος του 51% των έργων (εξαιρούνται τα έργα που εποπτεύει το ΥΠΠΟΑ). Το ΥΠΕΝ είναι φορέας υλοποίησης, δημοπράτησης και δικαιούχος έργων μελετών προϋπολογισμού 173.600 ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 11% του προϋπολογισμού της σύμβασης. Ο ΣΠΑΠ είναι Φορέας υλοποίησης και δημοπράτησης πέντε μελετών που αντιπροσωπεύουν το 24% του προϋπολογισμού αλλά δικαιούχος έργων, οι μελέτες των οποίων αντιπροσωπεύουν μόλις το 8% του προϋπολογισμού της σύμβασης.
Επίσης, στη σύμβαση περιλαμβάνονται μελέτες και έργα τα οποία καλείται να τα αναλάβει ο Δήμος Πεντέλης, που δεν είναι αντισυμβαλλόμενος, και τα οποία ανήκουν γεωγραφικά στην διοικητική περιφέρεια του Δήμου Κηφισιάς, ο οποίος Δήμος δεν έχει κάποια συμμετοχή στα συγκεκριμένα έργα και μελέτες. Είναι ενήμερη η δημοτική αρχή και ποια είναι η θέση της επ’ αυτού;
Τέλος, οι προβλέψεις χρήσεων του ΠΔ προστασίας του Πεντελικού δεν αρκούν για την χωροθέτηση συγκεκριμένων χρήσεων, όπως οι προτεινόμενες με τις προς εκπόνηση μελέτες, αλλά απαιτείται η παρεμβολή του επόμενου επιπέδου σχεδιασμού με τη σύνταξη Ειδικού Πολεοδομικού (Χωρικού) Σχεδίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 11 του ν.4759/2020 που συνοδεύεται υποχρεωτικά από την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Comments